Razvoj

Еlektrana u Sokocu dobila saglasnost Еlektroprenosa BiH

  • 27.09.2023. 14:33

Kompanija Еner state d.o.o. koja je inicijator koncesije za izgradnju solarne elektrane u Sokocu zahvalila se za podršku i pomoć tokom početne faze realizacija ovog projekta.

"Obavijestili su me da su otkupili i preuzeli dokumentaciju za javno nadmetanje za dodjelu koncesije. Uvjeravaju da su spremili novčana sredstva potrebna za izgradnju, a riječ je o preko 100 miliona evra" saopšteno je iz opštine Sokolac. 

Takođe novčana sredstva kojima garantuju ozbiljnost ponude i daju garancije za izgradnju ovog energetskog objekta nalaze se na poslovnom računu kompanije Еner state d.o.o. i biće uplaćena na poseban račun trezora.

Еlektroprenos je ovoj kompaniji u avgustu ove godine dostavio rješenje o uslovima za priključak  koji je prihvaćen i prema njemu će elektrana nakon izgradnje i testiranja biti priključena na prenosnu mrežu.

Еner state doo Sokolac planira postavljanje bifacijalnih solarnih panela sa trekerima najnovije generacije.

U skladu sa tržišnim okolnostima razmatra se i instalacija baterijskog postrojenja za skladištenje energije čime se efikasnost eletrane podiže na maksimalni nivo.

Planirano je da solarna elektrana bude priključena 2025. godine, jer je prema procjenama nakon dobijanja koncesije na zemljište potrebno 15 mjeseci da objekat bude pušten u rad.

Na pripremi ovog kapitalnog projekta lokalna administracija radi četiri godine. Saradnja sa predstavnicima kompanije Еner state do sada je bila odlična te smo uvjereni da će tako biti i tokom izgradnje, a kasnije i poslovanja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.