Развој

Електрана у Сокоцу добила сагласност Електропреноса БиХ

  • 27.09.2023. 14:33

Компанија Енер стате д.о.о. која је иницијатор концесије за изградњу соларне електране у Сокоцу захвалила се за подршку и помоћ током почетне фазе реализација овог пројекта.

"Обавијестили су ме да су откупили и преузели документацију за јавно надметање за додјелу концесије. Увјеравају да су спремили новчана средства потребна за изградњу, а ријеч је о преко 100 милиона евра" саопштено је из општине Соколац. 

Такође новчана средства којима гарантују озбиљност понуде и дају гаранције за изградњу овог енергетског објекта налазе се на пословном рачуну компаније Енер стате д.о.о. и биће уплаћена на посебан рачун трезора.

Електропренос је овој компанији у августу ове године доставио рјешење о условима за прикључак  који је прихваћен и према њему ће електрана након изградње и тестирања бити прикључена на преносну мрежу.

Енер стате доо Соколац планира постављање бифацијалних соларних панела са трекерима најновије генерације.

У складу са тржишним околностима разматра се и инсталација батеријског постројења за складиштење енергије чиме се ефикасност елетране подиже на максимални ниво.

Планирано је да соларна електрана буде прикључена 2025. године, јер је према процјенама након добијања концесије на земљиште потребно 15 мјесеци да објекат буде пуштен у рад.

На припреми овог капиталног пројекта локална администрација ради четири године. Сарадња са представницима компаније Енер стате до сада је била одлична те смо увјерени да ће тако бити и током изградње, а касније и пословања.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина