Za četiri godine

Ozvaničen početak gradnje tri elektrane na Bistrici

  • Извор: АТВ
  • 28.12.2021. 19:20

Snaga pjenušavih brzaka rijeke Bistrice biće pretvorena u struju, kako je planirano, za četiri godine. Tri stepenasto raspoređe elektrane u donjem toku rijeke, uz magistralni put Foča-Sarajevo, u blizini naselja Miljevina, proizvodiće 152 gigavat časa električne energije.

"Ukupna snaga je 39 megavata. Investicija je veća od 103 miliona evra, rok izgradnje četiri godine", rekao je Dejan Pavlović, VD direktora HE Bistrica.

Investitori su HE Bistrica i HE na Drini, a izvođač radova je kineska kompanija Avik. U Vladi ističu da se ide ka toma da Srpska u narednom periodu bude prepoznata kao energetski lider na ovim prostorima. 

"Ovih dana očekujemo da sa kineskim partnerima potpišemo ugovor i o finasniranju gradnje "Dabra", tako da RS ubrzano ide ka ispunjenju direktiva EU u smislu da već za pet-šest godina dođemo u poziciju da na neki način procenat proizvodnje "zelene" energije bude 60 odsto, a proizvodnja iz TE na nivou od 40 odsto", rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

"Republika Srpska je ušla u veliki investicioni ciklus izgradnje novih energetskih objekata i oni su ugalvmnom koncetrisani u ovom trenutku na područje istočne i stare Hercegovine sa vrijednošću više od dvije milijarde maraka. Od toga je u ovom času ugovoreno oko milijardu i šesto miliona maraka, a preostali dio je u fazi priprema za ugovoranje", rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Gradnja hidroelektrana na rijeci Bistrici od izuzetnog je značaja za razvoj opštine Foča.

"Hidroenegetski sistem „Gornja Drina“ još jedna veoma bitna investicija za našu opštinu, koja će doprinijeti razvoju lokalne zajednice, kako u smisli otvaranja novih radnih mjesta, tako i slivanjem novca u opštinski budžet. Ta sredstva će se iskoristiti za razvoj turizma, poljoprivrede i same privrede, a Foča ima ogroman potencijal, naročito za razvoj turizma", rekao je Milan Vukadinović, načelnik opštine Foča.

Premijer Višković predložio je rukovodstvu HE Bistrica da se tri leketrane nazovu po srpskim naučnicioma Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu i Milutinu Milankoviću.




Тагови: