Migrant

Kazim iz Avganistana se zaposlio u Bihaću: Više ne razmišljam o Njemačkoj

  • Izvor: FTV
  • 22.11.2023. 16:40

Zadnjih godina kada spomenemo Unsko-sanski kanton jedna od prvih asocijacija su migranti. Većina je krenula ka zapadnoj Еvropi da se kući više ne vrati. Rijetko, ali ima primjera da se zadrže u BiH. Jedan od njih je i Kazim iz Avganistana.

Kazim Roshan je prije nekoliko godina krenuo iz Avganistana prema Njemačkoj. Nakon neuspješnih pokušaja da pređe granicu, boravio je u kampu Lipa. Sada radi u hotelu kao pomoćni kuvar.

"Već tri mjeseca mogu reći da imam posao, platu, sve ono o čemu sam sanjao kada sam krenuo za boljom sudbinom. O Njemačkoj više ni ne razmišljam. Želim ostati ovdje, učim jezik, a stekao sam i nove prijatelje“, priča on.

Kaže, dosad bi već bio u novom domu da mu se u jednom od "gejmova“, u rijeci Uni, nije utopio brat. U teškim trenucima podršku su mu pružili dobri ljudi iz tih krajeva. Vječno će im, kaže, biti zahvalan.

Moćni šeik kupio lanac hotela na Hvaru

Moćni šeik kupio lanac hotela na Hvaru

"Bili su sve vrijeme aktivni tokom decembarskih, ali i ovih zadnjih poplava, svaka ruka je bila neophodna, potrebna, oni su se osjećali domaćima i bili su u skoro svakoj akciji zbrinjavanja ugroženih tokom poplava“, ističe Zlatan Kovačević, predsjednik SOS organizacije u Bihaću.

Iako još ne zna jezik, prema riječima njegovih kolega, dobro se uklopio. Trudi se, zainteresovan je i brzo uči.

"Jako je vrijedan, poslušan je, brzo shvata šta mu se kaže, iako ne zna dovoljno dobro jezik, dosta se lako s njim sporazumijevamo, vrijedan je i efikasan u svom radu“, kaže Silveta Dizdarić.

Kazim svoje znanje prenosi i drugima, pa je tako radom u plastenicima SOS organizacije u Bihaću, ostale volontere naučio kako se biraju paradajz i paprika. I sve tako, dok čeka posljednje odobrenje za azil.

Dom zdravlja u Brodu dobio RTG aparat: Jeremić izrazio zahvalnost ambasadoru Japana

Dom zdravlja u Brodu dobio RTG aparat: Jeremić izrazio zahvalnost ambasadoru Japana


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.