Мигрант

Казим из Авганистана се запослио у Бихаћу: Више не размишљам о Њемачкој

  • Извор: ФТВ
  • 22.11.2023. 16:40

Задњих година када споменемо Унско-сански кантон једна од првих асоцијација су мигранти. Већина је кренула ка западној Европи да се кући више не врати. Ријетко, али има примјера да се задрже у БиХ. Један од њих је и Казим из Авганистана.

Казим Росхан је прије неколико година кренуо из Авганистана према Њемачкој. Након неуспјешних покушаја да пређе границу, боравио је у кампу Липа. Сада ради у хотелу као помоћни кувар.

"Већ три мјесеца могу рећи да имам посао, плату, све оно о чему сам сањао када сам кренуо за бољом судбином. О Њемачкој више ни не размишљам. Желим остати овдје, учим језик, а стекао сам и нове пријатеље“, прича он.

Каже, досад би већ био у новом дому да му се у једном од "гејмова“, у ријеци Уни, није утопио брат. У тешким тренуцима подршку су му пружили добри људи из тих крајева. Вјечно ће им, каже, бити захвалан.

Моћни шеик купио ланац хотела на Хвару

Моћни шеик купио ланац хотела на Хвару

"Били су све вријеме активни током децембарских, али и ових задњих поплава, свака рука је била неопходна, потребна, они су се осјећали домаћима и били су у скоро свакој акцији збрињавања угрожених током поплава“, истиче Златан Ковачевић, предсједник СОС организације у Бихаћу.

Иако још не зна језик, према ријечима његових колега, добро се уклопио. Труди се, заинтересован је и брзо учи.

"Јако је вриједан, послушан је, брзо схвата шта му се каже, иако не зна довољно добро језик, доста се лако с њим споразумијевамо, вриједан је и ефикасан у свом раду“, каже Силвета Диздарић.

Казим своје знање преноси и другима, па је тако радом у пластеницима СОС организације у Бихаћу, остале волонтере научио како се бирају парадајз и паприка. И све тако, док чека посљедње одобрење за азил.

Дом здравља у Броду добио РТГ апарат: Јеремић изразио захвалност амбасадору Јапана

Дом здравља у Броду добио РТГ апарат: Јеремић изразио захвалност амбасадору Јапана


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: