Mlakve

Kod Novog Grada postavljeni mjerni instrumenti

  • Izvor: SRNA
  • 29.09.2023. 17:40

U naselju Mlakve kod Novog Grada, lokaciji najbližoj Čerkezovcu gdje Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad, danas su postavljeni mjerni instrumenti koji treba da uzorkuju padavine i aerosole, odnosno zagađivače vazduha.

Zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH Еmir Dizdarević rekao je Srni da su odlučili da uređaje postave kod Novog Grada da bi se pratila situacija u vezi sa lokacijom Čerkezovac gdje Hrvatska planira da gradi skladište radioaktivnog otpada.

"Brigu o instrumentima vodiće Institut za javno zdravstvo Republike Srpske", naveo je Dizdarević koji je predsjedavajući Еkspertskog tima za Trgovksu goru.

Prema njegovim riječima, rezultati analiza uzorka iz ovih instrumenata biće korišteni u sklopu istraživanja koja će početi sljedeće sedmice.

On je napomenuo da su instrumenti nabavljeni u sklopu regionalnog projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAЕA/.

Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH postavila je prošle godina na ovoj lokaciji gama sondu za mjerenje radioaktivnosti u vazduhu.

Stručni timovi nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH u ponedjeljak, 2. oktobra, počinju istraživanja u Novom Gradu.

Rezultati analiza ovih istraživanja biće korišteni za sprečavanje namjera Hrvatske da skladišti radioaktivni otpad u neposrednoj blizini Novog Grada.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: