Novogodišnji gala koncert

Mirić za ATV Jutro: Na tamburi može da se svira i rokenrol

  • Izvor: ATV
  • 14.01.2024. 12:08

U Kulturnom centru ”Banski dvor” ljubitelje tambure sutra i prekosutra očekuju novogodišnji gala koncerti u izvođenju Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka.

Gostujući u ATV Jutru Zlatko Mirić, dirigent orkestra, rekao je da je to tradicija duga već 20 godina čime se obilježava kraj radne godine i promoviše repertoar koji će biti sviran u Novoj godini.

”Generalno uvijek prodamo oba koncerta i sada je ostao još mali broj karata. Često razmišljamo da sviramo i treći, ali možda je bolje da nas se publika zaželi i da se zadržimo na dva. Najbitnije je što je dosta mladih u publici. Imamo inovativnije metode u sviranju i programu koji postavljamo. Ne sviramo samo tradicionalnu i starogradsku muziku, već je tu džez, filmska muzika, klasika i time pridobijamo i mlade generacije da zavole tamburu i možda da je prosviraju i jedan dan dođu kod nas u orkestar”, rekao je Mirić.

On ističe da mnoge kompozicije rade u različitim aranžmanima. Bilo je i onih šaljivih poput muzičke teme iz Super marija.

”Neke kompozicije treba prearanžirati, poput klasičnih kompoziija koje prilagodimo za tamburaše i napraviti ih što bolje moguće. Tamburaški orkestar treba osam do devet dionica koje stvarno mogu da imitiraju, ali i da sviraju po svom nekom zvuku da naprave taj neki momenat horni, violina, truba, tambura i slično. Ako okrestar ima dovoljno članova i programa, mislim da to može biti jedan sličan pandan simfonijskom orekstru”, kaže Mirić.

Pojasnio je da neke kompozicije nije moguće prilagoditi tamburi, jer su jednostavno pisane za drugi instrument.

”Mi smo u autorskom radu pokušali da napravimo kompoziciju koju sutra solista može svirati i na violini i na saksofonu, ali čim pređemo na neki drugi instrument to nije to. To je neka muzička psiha i samo na određenom instrumentu zvuči. Neke stvari je nemoguće prilagoditi. Može se napraviti dobra imitacija za neki školski orkestar, ali za nešto ozbiljnije već treba da se popuni instrumentima za koje je kompozitor i pisao muziku”, naglasio je Mirić.

On kaže da će na koncertima izvoditi i autorske kompozicije koje su izvodili na festivalima u posljednjih 10 godina, na takmičenjima.

”Te kompozicije smo stavili u jedan program, da ih predstavimo. Naša publika već zna te kompozicije, a neke će i prvi put da čuje. Premijerno ćemo izvesti ”Balkanijeru svitu”, koju smo radili za Češku sa Еvropskim omladinskim tamburaškim orekstrom. Mislim da je u Banjaluci nikada nismo izvodili”, rekao je Mirić.

Naglaša da, iako mu neki zamjeraju, podržava da se ide u korak s vremenom pa da se na tamburi svira rokenrol i slično, kako bi se pridobila nova publika.

”Mene sto puta pitaju šta će biti od Zvonka Bogdana, jer im je to prva asocijacija na tamburu. Ne, čućete i Smak, Zabranjeno pušenje, Dženis Džoplin... Sve se može na tamburi svirati. Dobro je stvar što se u zadnjih pet godina, kako se otvorila škola ”Vlada Milošević”, a i naš Gradski orkestar ima svoju školu tambure, naša profesorica Nikolina Babić radi sa svojim učenicima i možemo se pohvaliti da sad imamo oko 50 učenika koji će vjerovatno doći u naš orkestar. Dobićemo mlađu snagu, veći i kvalitetniji orkestar tehnički jer djeca rad po školskom planu i programu”, istakao je Mirić, naglašavajući da je zbog akustike koncert uvijek bolji u zatvorenom.

On je pozvao sve da sutra i prekosutra od 20 časova dođu na koncert.

Ulaznice su u prodaji u Banskom dvoru od 11 do 14 časova.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: