Новогодишњи гала концерт

Мирић за АТВ Јутро: На тамбури може да се свира и рокенрол

 • Извор: АТВ
 • 14.01.2024. 12:08

У Културном центру ”Бански двор” љубитеље тамбуре сутра и прекосутра очекују новогодишњи гала концерти у извођењу Градског тамбурашког оркестра Бањалука.

Гостујући у АТВ Јутру Златко Мирић, диригент оркестра, рекао је да је то традиција дуга већ 20 година чиме се обиљежава крај радне године и промовише репертоар који ће бити свиран у Новој години.

”Генерално увијек продамо оба концерта и сада је остао још мали број карата. Често размишљамо да свирамо и трећи, али можда је боље да нас се публика зажели и да се задржимо на два. Најбитније је што је доста младих у публици. Имамо иновативније методе у свирању и програму који постављамо. Не свирамо само традиционалну и староградску музику, већ је ту џез, филмска музика, класика и тиме придобијамо и младе генерације да заволе тамбуру и можда да је просвирају и један дан дођу код нас у оркестар”, рекао је Мирић.

Он истиче да многе композиције раде у различитим аранжманима. Било је и оних шаљивих попут музичке теме из Супер марија.

”Неке композиције треба преаранжирати, попут класичних композиија које прилагодимо за тамбураше и направити их што боље могуће. Тамбурашки оркестар треба осам до девет дионица које стварно могу да имитирају, али и да свирају по свом неком звуку да направе тај неки моменат хорни, виолина, труба, тамбура и слично. Ако окрестар има довољно чланова и програма, мислим да то може бити један сличан пандан симфонијском орекстру”, каже Мирић.

Појаснио је да неке композиције није могуће прилагодити тамбури, јер су једноставно писане за други инструмент.

”Ми смо у ауторском раду покушали да направимо композицију коју сутра солиста може свирати и на виолини и на саксофону, али чим пређемо на неки други инструмент то није то. То је нека музичка психа и само на одређеном инструменту звучи. Неке ствари је немогуће прилагодити. Може се направити добра имитација за неки школски оркестар, али за нешто озбиљније већ треба да се попуни инструментима за које је композитор и писао музику”, нагласио је Мирић.

Он каже да ће на концертима изводити и ауторске композиције које су изводили на фестивалима у посљедњих 10 година, на такмичењима.

”Те композиције смо ставили у један програм, да их представимо. Наша публика већ зна те композиције, а неке ће и први пут да чује. Премијерно ћемо извести ”Балканијеру свиту”, коју смо радили за Чешку са Европским омладинским тамбурашким орекстром. Мислим да је у Бањалуци никада нисмо изводили”, рекао је Мирић.

Наглаша да, иако му неки замјерају, подржава да се иде у корак с временом па да се на тамбури свира рокенрол и слично, како би се придобила нова публика.

”Мене сто пута питају шта ће бити од Звонка Богдана, јер им је то прва асоцијација на тамбуру. Не, чућете и Смак, Забрањено пушење, Џенис Џоплин... Све се може на тамбури свирати. Добро је ствар што се у задњих пет година, како се отворила школа ”Влада Милошевић”, а и наш Градски оркестар има своју школу тамбуре, наша професорица Николина Бабић ради са својим ученицима и можемо се похвалити да сад имамо око 50 ученика који ће вјероватно доћи у наш оркестар. Добићемо млађу снагу, већи и квалитетнији оркестар технички јер дјеца рад по школском плану и програму”, истакао је Мирић, наглашавајући да је због акустике концерт увијек бољи у затвореном.

Он је позвао све да сутра и прекосутра од 20 часова дођу на концерт.

Улазнице су у продаји у Банском двору од 11 до 14 часова.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

  ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

  '''Серија: Ред Рок (12+)