Pregledi

Mobilni mamografi obilaze seoske ambulante

  • Izvor: ATV
  • 09.05.2024. 09:39

Stana Božanović iz Lipca mamografiju je uradila nedaleko od svog doma. Mobilni mamograf stigao je u selo pa nije imala dilemu. 

Prvi pregled uradila je prije tri godine u dobojskom Domu zdravlja, a sada nije imala potrebu da putuje do grada.

"Sad evo drugi put, ništa me ne boli kod doktora ne idem godinama. Nije nije zahtjevno, brzo ide jedno 10 minuta možda da sam odradila i to je to“, kaže Stana.

Isto je učinila i Mira Nikolić. Redovno se kontroliše na svake tri godine.

"Isto su me zvali ovako iz DZ pitali hoćeš li pa hajde zašto da ne. U svakom slučaju kako da ne pogotovo za ovako starije žene, korisno je kako da ne“, kaže Mira Nikolić.

Pregled se savjetuje ženama od 50 do 70 godina. Samo u aprilu, od kada je terenska akcija počela, u mobilnom mamografu pregledano je 130 žena.

Upravo su terenski pregledi prilika za rano otkrivanje bolesti.

"Dešava se da relativno manje ali da pronađemo određene promjene koje su u ranoj fazi pa na neki način da žene na vrijeme su otkrivena bolest pa ima šanse da se sve završi u pozitivnom smislu“, kaže viši radiološki tehničar Nenad Janković.

Mobilni mamograf obilazi seoske ambulante, ali i mjesta koja ih nemaju, ali su žene pokazale interes za tim pregledom. Namjera Doma zdravlja je da na taj način prevenira oboljenja.

"Kako bismo mogli na neki način da utičemo ne samo na naše pacijente nego na sve ljude koji žive u ovom okruženju da neke bolesti spriječimo, da pokušamo da preveniramo i jednostavno pokušamo da što više toga ne liječimo na sekundarnom i tercijarnom nivou nego da u DZ pomognemo ljudima da kroz zdrave stilove života, zdrave navike ne dođu u situaciju da traže ljekarsku pomoć na drugim segmentima“, kaže direktor Doma zdravlja Doboj Vladimir Marković.

"Više od 2.500 preventivnih mamografija je urađeno od 2018. od toga 570 je samo na terenu urađeno čime smo mi izrazito ponosni s obzirom da ovakve akcije mislim da u regiji i nema“, kaže glavna sestra Doma zdravlja Doboj Darija Tadić.

Osim mamografije, u dobojskom domu zdravlja namjeravaju da rade i preventivne papa preglede, kao i prevenciju karcinoma debelog crijeva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.