Прегледи

Мобилни мамографи обилазе сеоске амбуланте

  • Извор: АТВ
  • 09.05.2024. 09:39

Стана Божановић из Липца мамографију је урадила недалеко од свог дома. Мобилни мамограф стигао је у село па није имала дилему. 

Први преглед урадила је прије три године у добојском Дому здравља, а сада није имала потребу да путује до града.

"Сад ево други pут, ништа ме не боли код доктора не идем годинама. Није није захтјевно, брзо иде једnо 10 минута можда да сам одрадила и то је то“, каже Стана.

Исто је учинила и Мира Николић. Редовно се контролише на сваке три године.

"Исто су ме звали овако из ДЗ питали хоћеш ли па хајде зашто да не. У сваком случају како да не поготово за овако старије жене, корисно је како да не“, каже Мира Николић.

Преглед се савјетује женама од 50 до 70 година. Само у априлу, од када је теренска акција почела, у мобилном мамографу прегледано је 130 жена.

Управо су теренски прегледи прилика за рано откривање болести.

"Дешава се да релативно мање али да пронађемо одређене промјене које су у раној фази па на неки начин да жене на вријеме су откривена болест па има шансе да се све заврши у позитивном смислу“, каже виши радиолошки техничар Ненад Јанковић.

Мобилни мамограф обилази сеоске амбуланте, али и мјеста која их немају, али су жене показале интерес за тим прегледом. Намјера Дома здравља је да на тај начин превенира обољења.

"Како бисмо могли на неки начин да утичемо не само на наше пацијенте него на све људе који живе у овом окружењу да неке болести спријечимо, да покушамо да превенирамо и једноставно покушамо да што више тога не лијечимо на секундарном и терцијарном нивоу него да у ДЗ помогнемо људима да кроз здраве стилове живота, здраве навике не дођу у ситуацију да траже љекарску помоћ на другим сегментима“, каже директор Дома здравља Добој Владимир Марковић.

"Више од 2.500 превентивних мамографија је урађено од 2018. од тога 570 је само на терену урађено чиме смо ми изразито поносни с обзиром да овакве акције мислим да у регији и нема“, каже главна сестра Дома здравља Добој Дарија Тадић.

Осим мамографије, у добојском дому здравља намјеравају да раде и превентивне папа прегледе, као и превенцију карцинома дебелог цријева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм