Istočno Sarajevo

Nagrađeni najčitaoci dječije biblioteke

  • Izvor: ATV
  • 02.10.2023. 19:53

Tokom ljetnjeg raspusta Iskra Šošo je pročitala 27, a Viktorija Rajak 20 knjiga. Ovim brojem pročitanih knjiga, dobile prvu nagradu u takmičenju Dječije biblioteke u Istočnom Sarajevu „Ljetnji najčitalac“. Takmičile su se u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

"Ja sam ovdje čitala mnogo priča. Hans Kristijan Andersen ima baš puno lijepih priča. Jedna vila Heder mi je najljepša vila od ovih ovdje što stoje i „Ježeva kućica“ to mi je najljepša od Branka Ćopića", kaže Iskra Šošo.

"Mislim da je bitno da čitaju da nauče što više riječi, da budu obrazovani i da nekako ljepše provedu to vrijeme, da ne žive u nekom svijetu telefone, nego da zamišljaju te slike, da im radi mašta", kaže Viktorija Rajak.

U takmičenju za najviše pročitanih knjiga, učestvovao je i Lazar Mrđajević. U njegovoj kategoriji učestvovali su učenici od šestog do devetog razreda, a on je osvojio treće mjesto.

"Knjiga koja mi se najviše dopala je ova ovđe zbirka Čali Boun, prosto je dobro štivo i jako mi se dopada", kaže Lazar Mrđajević.

Matična biblioteka se svake godine dodatno trudi da animira djecu, da što češće dolaze u biblioteku i da što više radi na promociji čitanja kao jedne od aktivnosti kojima će uljepšti svoj ljetni raspust.

"Matična biblioteka Istočno Sarajevo i ove godine se trudi da animitra djecu da što češće dolaze u biblioteku i trudimo se da što više radimo na promociji čitanja, kao jedne od aktivnosti kojima će uljepštati svoj ljetnji raspust. Tako da smo organizovali i ove godine akciju “Ljetnji najčitalac” na kojoj se odazvalo 35 djece, a dodijelili smo osam nagrada", kaže Slađana Bratić, bibliotekar.

U Matičnu biblioteku je učlanjeno oko 3.000 mališana. Različinim radionicama, pozajmljivanjem knjiga i još mnoštvom drugog sadržaja, djecu uspješno okuplja već decenijama. Ove godine, od 9. do 13. oktobra biće i Dani otvorenih vrata, kada će upis u Bibliotku koštati pet KM.

Pratite nas i putem Vibera