Mediji objavili snimak

Najezda štakora u Sarajevu: Još nije obavljena deratizacija

  • Izvor: Avaz
  • 05.04.2024. 22:38

U Kantonu Sarajevo još uvijek nije obavljena sistematska deratizacija iako je zakonska obaveza koja se treba provoditi dva puta godišnje, u proljeće i jesen.

Neprovođenje deratizacije povećava rizik od pojave bjesnila, hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom, poznatije kao mišija groznica, zatim salmoneloze, trihineloze, bruceloze i drugih bolesti koje prenose glodari.

Ranije su stručnjaci za "Dnevni avaz" upozoravali o opasnostima koje prijete stanovništvu. Posebno su naglasili opasnost od mišije ili hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom.

Na adresu redakcije pomenutog portala stigao je video koji pokazuje kako su miševi krenuli da šetaju na Kovačima što je posljedica neobavljanja deratizacije o čemu se ranije upozoravalo.


Sjajne vijesti za maturante u dijelu BiH - dobijaju po 300 KM

Sjajne vijesti za maturante u dijelu BiH - dobijaju po 300 KM

Ministarstvo zdravstva je na upit "Avaza" u vezi sa deratizacijom odgovorilo da čeka nastavak 14. radne sjednice Skupštine KS.

"Prva tačka na toj sjednici je upravo deratizacije, prije toga nemamo konkretnije informacije. U planu je da bude u 2024. godine ali znaćemo detalje nakon što se okonča i ova sjednica koja se očekuje u narednom periodu", odgovorili su.

Neobavljanje sistematske deratizacije dovodi do rasta broja glodara, a najveći problem predstavlja sama reprodukcija glodara koji se brzo razmnožavaju, što dovodi do toga da od samo jednog štakorskog para u nekoliko mjeseci nastane najezda.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.