Медији објавили снимак

Најезда штакора у Сарајеву: Још није обављена дератизација

  • Извор: Аваз
  • 05.04.2024. 22:38

У Кантону Сарајево још увијек није обављена систематска дератизација иако је законска обавеза која се треба проводити два пута годишње, у прољеће и јесен.

Непровођење дератизације повећава ризик од појаве бјеснила, хеморагијске грознице с бубрежним синдромом, познатије као мишија грозница, затим салмонелозе, трихинелозе, бруцелозе и других болести које преносе глодари.

Раније су стручњаци за "Дневни аваз" упозоравали о опасностима које пријете становништву. Посебно су нагласили опасност од мишије или хеморагијске грознице с бубрежним синдромом.

На адресу редакције поменутог портала стигао је видео који показује како су мишеви кренули да шетају на Ковачима што је посљедица необављања дератизације о чему се раније упозоравало.


Сјајне вијести за матуранте у дијелу БиХ - добијају по 300 КМ

Сјајне вијести за матуранте у дијелу БиХ - добијају по 300 КМ

Министарство здравства је на упит "Аваза" у вези са дератизацијом одговорило да чека наставак 14. радне сједнице Скупштине КС.

"Прва тачка на тој сједници је управо дератизације, прије тога немамо конкретније информације. У плану је да буде у 2024. године али знаћемо детаље након што се оконча и ова сједница која се очекује у наредном периоду", одговорили су.

Необављање систематске дератизације доводи до раста броја глодара, а највећи проблем представља сама репродукција глодара који се брзо размножавају, што доводи до тога да од само једног штакорског пара у неколико мјесеци настане најезда.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: