Radnici u pravosuđu

"Nećemo prekinuti štrajk, dok ne ispune uslove"

  • Izvor: ATV
  • 05.03.2024. 19:07

Štrajk administrativnih radnika u pravosuđu ušao je šesti dan. U prijedorskom Okružnom privrednom sudu nadaju se što skorijem dogovoru sa ministrom pravde.

- Optimistični smo svi. Nadamo se da će na Republičkom nivou imati sluha za nas administrativne radnike u pravosuđu i nadam se pozitivnom ishodu - ističe Aleksandra Tadić, daktilograf Okružnog privrednog suda Prijedor.

Svi su za pozitivan ishod ali, kako sada stvari stoje, izgleda da neće skoro. 

- Negdje se stavovi još približavaju, reći ćemo da moramo naći kompromis za zahtjeve sindikata. Ministarstvo ima razumijevanja kako prema zaposlenima tako i njihovim predstavnicima i tu se nalazimo u situaciji da trenutno nismo u mogućnosti da iznađemo novčana sredstva kojim bi ispunili njihove zahtjeve - izjavio je Miloš Bukejlović, ministar pravde.

Jedan od zahtjeva je da se plate administrativnim radnicima povećavaju procentualno onda kada i nosiocima pravosudnih funkcija, kojima su do sada dva puta povećane, dok ostalima nisu. Takođe, traže i prestanak diskriminacije po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža. 

- Nećemo prekinuti štrajk dok se ne ispune zahtjevi koji su doneseni na sjednici Republičkog odbora sindikata pravosuđa Republike Srpske - naglašava Mladen Kokanović, predsjednik Štrajkačkog odbora Okružnog privrednog suda Prijedor.

- Ono što mi moramo napomenuti jeste da je riječ o dva odvojena zakona. Plate nosioca pravosudnih funkcija regulisane su jednim zakonom, a drugim plate zaposlenih u institucijama pravosuđa, tj. administracije. Takođe, plata nosioca pravosudnih funkcija je ustavna kategorija koja kaže da jednom stečena prava i naknade nosioca pravosudnih funkcija se ne mogu umanjivati ili mijenjati - dodaje Bukejlović.

Izgleda da se, u ovom trenutku, ne nazire rješenje. 

- Svaki dan organizujemo da informišemo Ministarstvo pravde o broju radnika koji su u minimalnom procesu rada vodeći računa o taksativno navedenim poslovima što se tiče tužilaštva, ono što je hitan predmet, a tiče se pritvora maloljetnika, ratnih zločina itd... - smatra Željka Gnjatović, predstavnik radnika Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.

Teško je procijeniti kada bi dogovora moglo da bude. Dok ga ne bude, administrativni poslovi održavaće se na minimumu. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)

    'Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)