Радници у правосуђу

"Нећемо прекинути штрајк, док не испуне услове"

  • Извор: АТВ
  • 05.03.2024. 19:07

Штрајк административних радника у правосуђу ушао је шести дан. У приједорском Окружном привредном суду надају се што скоријем договору са министром правде.

- Оптимистични смо сви. Надамо се да ће на Републичком нивоу имати слуха за нас административне раднике у правосуђу и надам се позитивном исходу - истиче Александра Тадић, дактилограф Окружног привредног суда Приједор.

Сви су за позитиван исход али, како сада ствари стоје, изгледа да неће скоро. 

- Негдје се ставови још приближавају, рећи ћемо да морамо наћи компромис за захтјеве синдиката. Министарство има разумијевања како према запосленима тако и њиховим представницима и ту се налазимо у ситуацији да тренутно нисмо у могућности да изнађемо новчана средства којим би испунили њихове захтјеве - изјавио је Милош Букејловић, министар правде.

Један од захтјева је да се плате административним радницима повећавају процентуално онда када и носиоцима правосудних функција, којима су до сада два пута повећане, док осталима нису. Такође, траже и престанак дискриминације по питању топлог оброка, регреса и накнаде за обрачун минулог стажа. 

- Нећемо прекинути штрајк док се не испуне захтјеви који су донесени на сједници Републичког одбора синдиката правосуђа Републике Српске - наглашава Младен Кокановић, предсједник Штрајкачког одбора Окружног привредног суда Приједор.

- Оно што ми морамо напоменути јесте да је ријеч о два одвојена закона. Плате носиоца правосудних функција регулисане су једним законом, а другим плате запослених у институцијама правосуђа, тј. администрације. Такође, плата носиоца правосудних функција је уставна категорија која каже да једном стечена права и накнаде носиоца правосудних функција се не могу умањивати или мијењати - додаје Букејловић.

Изгледа да се, у овом тренутку, не назире рјешење. 

- Сваки дан организујемо да информишемо Министарство правде о броју радника који су у минималном процесу рада водећи рачуна о таксативно наведеним пословима што се тиче тужилаштва, оно што је хитан предмет, а тиче се притвора малољетника, ратних злочина итд... - сматра Жељка Гњатовић, представник радника Окружног јавног тужилаштва Приједор.

Тешко је процијенити када би договора могло да буде. Док га не буде, административни послови одржаваће се на минимуму. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!