Branko Koroman

Neprimjetni predsjednik Skupštine Istočnog Sarajeva bi na čelo paljanskog SNSD-a 

  • Izvor: ATV
  • 21.12.2023. 11:57

Branko Koroman bi da zamijeni Boška Jugovića na čelu paljanskog opštinskog odbora SNSD-a.

Sve je, navodno, spremno za smjenu Jugovića koji je i aktuelni načelnik Pala, ali mnogi u stranci nisu za tu rotaciju. Slažu se u SNSD-u da treba podmladiti stranku, ali da Koroman nije izdanak mladih, pa smatraju da ni pored toga što je devet godina mlađi od Jugovića ne bi unijelo novu energiju.

Na prethodnim lokalnim izborima Koroman kao kandidat SNSD-a za paljanski Parlament dobio je svega 761 glas i tako ušao prvo u opštinski Parlament, a kasnije je izabran za predsjednika Skupštine Grada Istočno Sarajevo, što je izazvalo veliko negodovanje među članovima SNSD-a koji su smatrali da drugi čovjek Grada treba da bude biran po broju glasova, a to je bio aktuelni narodni poslanik Damjan Škipina.

Ipak, ispostavilo se da je Koroman bio podobniji od Škipine.


Otkazi za desetine radnika: Zatvara se još jedna firma u BiH

Otkazi za desetine radnika: Zatvara se još jedna firma u BiH

Njegova "energija“ nevidljiva je kao predsjednika Skupštine grada Istočno Sarajevo ili bolje rečeno drugog čovjeka Grada, po funkciji odmah iza gradonačelnika Ljubiše Ćosića. 

Za njega malo ko i zna, a ostao je upamćen kao neuspješni direktor OC „Jahorina“. Činjenica da je Vlada Republike Srpske i za vrijeme Koromanovog mandata ulagala u OC, ali  uprkos milionskoj modernizaciji sa instalisanjem šestosjeda, OC se tada gušio u milionskim dugovima.

Koroman je bio označen kao glavni krivac i za tužbu IRB-a prema OC zbog duga od 2.840.000 KM. Vlada je pokrenula 2010. godine investicioni ciklus na Jahorini. OC “Jahorina” koji je i tada bio u većinskom državnom vlasništvu, određen je za nosioca posla, ali kako nije bio kreditno sposoban odlučeno je da emituje obveznice koje će u većini slučajeva kupovati državni fondovi poput Investiciono-razvojne Banke. Na taj način u Jahorinu je investirano nešto više od 37.000.000 miliona maraka. Već tada je bilo jasno da su Koromanova obećanja uzaludna i da OC neće moći vraćati dospjele rate, jer je tada bio jedan od najvećih gubitaša u Republici Srpskoj.

Uprkos ulaganjima Vlade Srpske, milionski gubitak samo je rastao. Koroman je svoj neuspjeh pravdao prevelikim brojem zaposlenih, lošom putnom infrastrukturom, nesaradnjom oko osnovnih komunalnih problema sa opštanama Pale i Trnovo. OC tada je gazdovao i sa hotelom Bistrica u kome se boravilo samo na potpis, anarhija ski škola i ugostitelja još više je dovela do nevidljivosti ulaganja Vlade Republike Srpske, jer na računu OC bilo više od tri miliona duga. Svi potencijalni investitori iz Češke i Srbije ubrzo su odustajali od ulaganja i za to su krivili, kako su navodili, nesposobno rukovodstvo OC “Jahorina”.


Definitivno: Ovi radnici u BiH sigurno dobijaju po 2.520 maraka

Definitivno: Ovi radnici u BiH sigurno dobijaju po 2.520 maraka

U Vladi je Koromanova nesposobnost da upravlja vladinim preduzećem upalila crveni alarm nakon propale zimske sezone 2012/2013. nakon čega je i smijenjen.

Prije smjena u Vladi su posumnjali na to kako su trošene pare dobijene od obveznica, a bilo je i određenih sumnji u kvalitet radova na Jahorini. Skupština akcionara nije prihvatala Izvještaj rukovodstva OC o utrošku namjenskih sredstva pribavljenih emitovanjem 1. i 2. emisije obveznica. To je praktično bio uvod u smjenu Branka Koromana što je potvrđeno na sjednici Vlade nekoliko dana kasnije.

Investiciono-razvojna Banka, u svojstvu većinskog vlasnika, analizirala je poslovanje OC u 2012.godini i donijela zaključak da Olimpijskom centru prijeti bankrot ili stečaj.

U zaključku je tada navedeno da “Banka apsolutno nije zadovoljna poslovanjem Centra i ostvarenim rezultatima s obzirom na ogromna uložena sredstva u razvoj i kvalitetnu zimsku sezonu 2011/2012. godine. I pored planiranog pozitivnog poslovanja Centar je ostvario gubitak, ne izvršava svoje obaveze, a akcioni planovi ne daju nikakve rezultate”.

Investiciono-razvojna banka na kraju je tužila Olimpijski centar Jahorina zbog nenaplaćenih 2.840.000 maraka.

Pratite nas i putem Vibera