Dvodnevna posjeta

Patrijarh Porfirije u Foči posjetio Pravoslavni bogoslovski fakultet

  • Izvor: ATV
  • 25.11.2023. 15:51

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije posjetio danas Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Vasilija Ostroškog u okviru dvodnevne posjete Foči.

Patrijarh Porfirije posjetu je započeo posjetom opštini Foča gdje ga je dočekao načelnik Milan Vukadinović.

Njegovu svetost na bogoslovskom fakultetu u Foči svečano je dočekao dekan protojerej-stavrofor prof. dr Vladislav Topalović sa profesorima i studentima. 

Tom prilikom, patrijarh Porfirije je darivao Fakultetu ikonu Svetog Save, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, dok su domaćini patrijarhu poklonili ikonu Precvete Bogorodice u mozaiku. 

"U našem iskustvu, u iskustvu predanja Crkve, teologija kao par exellance nauka je neraskidivo povezana sa životom, tj. katedra profesorska je neraskidivo povezana sa katedrom hrama, sa časnom trpezom, gdje je katedra profesora produžena časna trpeza. Drugim riječima, sve ono što se zbiva u oltaru svakoga hrama, kao i ovoga koji ćemo, ako Bog, da osvetiti sutra, produžuje se i prenosi na katedru profesorsku. Samo tamo gdje postoji jedinstvo oltara i svake druge riječi, koja ima pretenziju da uči i poučava i obrnuto, mi govorimo o Crkvi. Zato važi za nas ona čuvena rečenica jednog Svetog Oca: Praksa, život i podvig uvode u autentičnu teologiju i obrnuto. Autentična i istinska teologija i bogoslovlje nisu ništa drugo nego izraženo iskustvo života Crkve, iskustvo apostola, otaca Crkve, vaseljenskih sabora, ali i iskustvo svih nas pretočeno u slovo, u riječ koja može biti prihvatljiva i razumljiva svakom čojveku. Iz toga razloga, ali i mnogih drugih razloga, svaka bogoslovska škola je važna za Crkvu i predstavlja jednu od najvažnijih briga Crkve. Drugim riječima, ne možemo bogoslovlje prepustiti samo profanim principima, da oni vode i rukovode bogoslovljem, zato što je to učenje Crkve. Zbog toga je briga našeg Sabora, Sinoda i svakoga episkopa, koji u svojoj eparhiji ima bilo srednju školu, bilo - kao što je ovdje slučaj - visokoškolsku ustanovu, tj. fakultet, upravo održavanje i podrška, ali i način odvijanja vaspitavanja budućih kadrova naše Crkve“, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije posjetiće 25. i 26. novembra 2023. godine Mitropoliju dabrobosansku. 

Njegovu svetost patrijarha u hramu Svetog Save u Foči 25. novembra 2023. godine u 18 časova dočekaće mitropolit dabrobosanski gHrizostom sa arhijerejima, sveštenstvom, monaštvom i narodom. Tom prilikom biće služen svečani čin doksologije. 

U nedjelju, 26. novembra 2023. godine, na praznik Svetog Jovana Zlatousta, patrijarh Porfirije će služiti svetu Liturgiju sa svečanim činom velikog osvećenja zavjetnog Svetosavskog hrama u Foči sa početkom u devet časova.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?