Дводневна посјета

Патријарх Порфирије у Фочи посјетио Православни богословски факултет

  • Извор: АТВ
  • 25.11.2023. 15:51

Његова Светост Патријарх српски Порфирије посјетио данас Православни богословски факултет Светог Василија Острошког у оквиру дводневне посјете Фочи.

Патријарх Порфирије посјету је започео посјетом општини Фоча гдје га је дочекао начелник Милан Вукадиновић.

Његову светост на богословском факултету у Фочи свечано је дочекао декан протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић са професорима и студентима. 

Том приликом, патријарх Порфирије је даривао Факултету икону Светог Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, док су домаћини патријарху поклонили икону Прецвете Богородице у мозаику. 

"У нашем искуству, у искуству предања Цркве, теологија као par exellance наука је нераскидиво повезана са животом, тј. катедра професорска је нераскидиво повезана са катедром храма, са часном трпезом, гдје је катедра професора продужена часна трпеза. Другим ријечима, све оно што се збива у олтару свакога храма, као и овога који ћемо, ако Бог, да осветити сутра, продужује се и преноси на катедру професорску. Само тамо гдје постоји јединство олтара и сваке друге ријечи, која има претензију да учи и поучава и обрнуто, ми говоримо о Цркви. Зато важи за нас она чувена реченица једног Светог Оца: Пракса, живот и подвиг уводе у аутентичну теологију и обрнуто. Аутентична и истинска теологија и богословље нису ништа друго него изражено искуство живота Цркве, искуство апостола, отаца Цркве, васељенских сабора, али и искуство свих нас преточено у слово, у ријеч која може бити прихватљива и разумљива сваком чојвеку. Из тога разлога, али и многих других разлога, свака богословска школа је важна за Цркву и представља једну од најважнијих брига Цркве. Другим ријечима, не можемо богословље препустити само профаним принципима, да они воде и руководе богословљем, зато што је то учење Цркве. Због тога је брига нашег Сабора, Синода и свакога епископа, који у својој епархији има било средњу школу, било - као што је овдје случај - високошколску установу, тј. факултет, управо одржавање и подршка, али и начин одвијања васпитавања будућих кадрова наше Цркве“, рекао је патријарх српски Порфирије.

Његова светост патријарх српски Порфирије посјетиће 25. и 26. новембра 2023. године Митрополију дабробосанску. 

Његову светост патријарха у храму Светог Саве у Фочи 25. новембра 2023. године у 18 часова дочекаће митрополит дабробосански гХризостом са архијерејима, свештенством, монаштвом и народом. Том приликом биће служен свечани чин доксологије. 

У недјељу, 26. новембра 2023. године, на празник Светог Јована Златоуста, патријарх Порфирије ће служити свету Литургију са свечаним чином великог освећења завјетног Светосавског храма у Фочи са почетком у девет часова.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм