U Ministarstvu rudarstva i energetike

Potpisan ugovor: Sokolac dobija najveću investiciju - solarnu elektranu

  • Izvor: ATV
  • 05.01.2024. 15:46

Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne fotonaponske elektrane „Sokolac 100 MW“ potpisan je danas je u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske u Banjaluci.

Ugovor je potpisao resorni ministar Petar Đokić sa direktorom kompanije „ЕnterStejt“ (EnerState) Sokolac Rajkom Zubanom, koji je i investitor ovog projekta.

Instalisana snaga elektrane je 100MW, a procijenjena godišnja proizvodnja iznosiće 142 GWh. 

Ovo je najveća investicija u opštini Sokolac, vrijednost investicije iznosi oko 100 miliona evra, a koncesioni period je 50 godina, napominju iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Prema riječima načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice ovo je jedan od najvažnijih dana za novi privredni zamah Sokoca i čitave regije. 

“Solarna elektrana predstavlja temelj na kome ćemo graditi zelenu privredu i razvoj naše opštine i čitave Romanije. Od kompanije koja je prepoznala naš Sokolac kao mjesto koje ima potencijal očekujemo da nastavi ulaganje. Da i druge kompanije iz konzorcijuma kao i poslovni partneri ovog holdinga u Sokocu izgrade svoje pogone i predstavništva. Sokolac radi na uspostavljanju slobodne poslovne zone i time ide u susret investicijama koje će se razviti iz ovog uspješnog projekta.",  istakao je Bjelica.

Koncesionar je prije zaključenja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od  871.909,90 KM, a nakon izgradnje solarne elektrane, koncesionar će u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055KM po proizvedenom kilovat-satu električne energije.

Sokolac pored toga što će imati koristi od koncesije od oko 800.000 KM i novih radnih mjesta, očekuje i društveno odgovorno poslovanje te pomoć i saradnju na realizaciji važnih projekata za opštinu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.