У Министарству рударства и енергетике

Потписан уговор: Соколац добија највећу инвестицију - соларну електрану

  • Извор: АТВ
  • 05.01.2024. 15:46

Уговор о концесији за изградњу и кориштење соларне фотонапонске електране „Соколац 100 MW“ потписан је данас је у Министарству енергетике и рударства Републике Српске у Бањалуци.

Уговор је потписао ресорни министар Петар Ђокић са директором компаније „ЕнтерСтејт“ (EnerState) Соколац Рајком Зубаном, који је и инвеститор овог пројекта.

Инсталисана снага електране је 100MW, а процијењена годишња производња износиће 142 GWh. 

Ово је највећа инвестиција у општини Соколац, вриједност инвестиције износи око 100 милиона евра, а концесиони период је 50 година, напомињу из Министарства енергетике и рударства.

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице ово је један од најважнијих дана за нови привредни замах Сокоца и читаве регије. 

“Соларна електрана представља темељ на коме ћемо градити зелену привреду и развој наше општине и читаве Романије. Од компаније која је препознала наш Соколац као мјесто које има потенцијал очекујемо да настави улагање. Да и друге компаније из конзорцијума као и пословни партнери овог холдинга у Сокоцу изграде своје погоне и представништва. Соколац ради на успостављању слободне пословне зоне и тиме иде у сусрет инвестицијама које ће се развити из овог успјешног пројекта.",  истакао је Бјелица.

Концесионар је прије закључења уговора о концесији у буџет Републике Српске уплатио једнократну накнаду за уступљено право у износу од  871.909,90 КМ, а након изградње соларне електране, концесионар ће у буџет Републике Српске плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055КМ по произведеном киловат-сату електричне енергије.

Соколац поред тога што ће имати користи од концесије од око 800.000 КМ и нових радних мјеста, очекује и друштвено одговорно пословање те помоћ и сарадњу на реализацији важних пројеката за општину.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм