Razmjena

Ruski studenti oduševljeni radom Univerziteta u Istočnom Sarajevu

  • Izvor: ATV
  • 26.04.2024. 08:55

Student treće godine filologije na Državnom univerzitetu "Lubačevski", Marija Galkina, zajedno sa svojih četvoro kolega, učestvuje u razmjeni studenata. U Pale je došla da sluša predavanja iz oblasti novinarstva, ali i ruskog i srpskog jezika.

- Veoma nam se dopalo, dočekao nas je topli prijem. Imali smo mogućnost da posjećujemo predavanja sa katedre novinarstva, ruskog i srpskog jezika i književnosti. U svoje, i u ime svojih kolega, želim da se zahvalim Univerzitetu i opštini Pale na prijemu i na uopšte vremenu kojeg smo proveli ovdje u Palama - kaže Marija Galkina, student Filologije na Univerzitetu "Lubačevski" u Njižnjem Novgoradu u Rusiji.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima uspješnu međunarodnu saradnju i sa univerzitetima, kako iz bratske Rusije, tako i iz Francuske, Španije, Kine, Rumunije i Poljske.

- Filozofski fakultet na Palama, koji je u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ima uspješnu međunarodnu saradnju sa Univerzitetima iz više evropskih i ne samo evropskih zemalja. To je za nas posebno značajno u ovom vremenu, kada nam demografske prilike ili neprilike idu na ruku, a dok se ponovo vratimo na neki zadovoljavajući broj studenata, kakav smo nekada imali, to je proces, proći će malo više vremena, ali u tom vremenu cilj nam je da zadržimo kvalitet koji smo postigli - kaže Miroslav Jokić, viši asistent na katedri za novinarstvo na Filozofskom fakultetu Pale.

Ruske studente je ugostio i načelnik Opštine Pale Boško Jugović. Kako kaže, čast mu je što su ga posjetili i što je sa njima mogao razgovarati o ulozi medija, jer je to tema koja ih zanima. 

- Izuzetna nam je čast što se radi o studentima iz Nižnjeg Novgoroda, iz jednog prijateljskog grada u Rusiji. Nama je čast zbog bratske zemlje, zbog Rusije, da smo mogli sa njima razmijeniti iskustva. Sigurno bi volio da naši studenti, sa njima, upriliče određene sastanke, da razmijene određena iskustva i da u svoju domovini ponesu samo lijepe utiske, da shvate da je srpski narod uz ruski i obrnuto - ističe Boško Jugović, načelnik opštine Pale.

Ruski studenti su za vrijeme studijskog boravka u Palama posjetili dopisništvo Novinske agencije Republike Srpske - SRNA i BHRT, gdje su se upoznali o radu medijskih kuća u BiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: