Размјена

Руски студенти одушевљени радом Универзитета у Источном Сарајеву

  • Извор: АТВ
  • 26.04.2024. 08:55

Студент треће године филологије на Државном универзитету "Лубачевски", Марија Галкина, заједно са својих четворо колега, учествује у размјени студената. У Пале је дошла да слуша предавања из области новинарства, али и руског и српског језика.

- Веома нам се допало, дочекао нас је топли пријем. Имали смо могућност да посјећујемо предавања са катедре новинарства, руског и српског језика и књижевности. У своје, и у име својих колега, желим да се захвалим Универзитету и oпштини Пале на пријему и на уопште времену којег смо провели овдје у Палама - каже Марија Галкина, студент Филологије на Универзитету "Лубачевски" у Њижњем Новгораду у Русији.

Универзитет у Источном Сарајеву има успјешну међународну сарадњу и са универзитетима, како из братске Русије, тако и из Француске, Шпаније, Кине, Румуније и Пољске.

- Филозофски факултет на Палама, који је у саставу Универзитета у Источном Сарајеву, има успјешну међународну сарадњу са Универзитетима из више европских и не само европских земаља. То је за нас посебно значајно у овом времену, када нам демографске прилике или неприлике иду на руку, а док се поново вратимо на неки задовољавајући број студената, какав смо некада имали, то је процес, проћи ће мало више времена, али у том времену циљ нам је да задржимо квалитет који смо постигли - каже Мирослав Јокић, виши асистент на катедри за новинарство на Филозофском факултету Пале.

Руске студенте је угостио и начелник Општине Пале Бошко Југовић. Како каже, част му је што су га посјетили и што је са њима могао разговарати о улози медија, јер је то тема која их занима. 

- Изузетна нам је част што се ради о студентима из Нижњег Новгорода, из једног пријатељског града у Русији. Нама је част због братске земље, због Русије, да смо могли са њима размијенити искуства. Сигурно би волио да наши студенти, са њима, уприличе одређене састанке, да размијене одређена искуства и да у своју домовини понесу само лијепе утиске, да схвате да је српски народ уз руски и обрнуто - истиче Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Руски студенти су за вријеме студијског боравка у Палама посјетили дописништво Новинске агенције Републике Српске - СРНА и БХРТ, гдје су се упознали о раду медијских кућа у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм