Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske

Žalba na odluku Osnovnog suda u Bijeljini: Jezik u školi promijenjen u "bosanski"

  • Izvor: SRNA
  • 17.01.2024. 17:49

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uložiće žalbu Okružnom sudu u Bijeljini na prvostepenu presudu bijeljinskog Osnovnog suda kojom je naziv maternjeg jezika koji djeca izučavaju u Osnovnoj školi (OŠ) "Meša Selimović" u naselju Janja promijenjen u "bosanski", umjesto jezik bošnjačkog naroda.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić rekla je Srni da će Ministarstvo, posredstvom Pravobranilaštva Srpske, uložiti žalbu na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Bijeljini od 12. januara u vezi sa jezikom bošnjačkog naroda.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da, kada je u pitanju upotreba jezika i pisma u osnovnim školama u Republici Srpskoj, Ministarstvo postupa u skladu sa Ustavom Srpske i zakonima kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje nijednom narodu pravo na upotrebu jezika i pisma.

"Ustavom Republike Srpske propisano je da su službeni jezici Republike Srpske jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, te da su službena pisma ćirilica i latinica", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju da se učenicima bošnjačke nacionalnosti upisuje u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava naziv jezika u skladu sa odredbama Ustava Republike Srpske kao jezik bošnjačkog naroda.

Direktor OŠ "Meša Selimović" u bijeljinskom naselju Janja Davor Radojević izjavio je danas Srni da je nepravosnažnom sudskom odlukom naziv maternjeg jezika koji djeca izučavaju promijenjen u "bosanski", umjesto jazik bošnjačkog naroda, kako je sada praksa, te da u vezi s tim čeka instrukcije Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Advokat Zoran Perić najavio je u izjavi Srni žalbu na odluku Osnovnog suda u Bijeljini u vezi sa nazivom jezika za učenike bošnjačke nacionalnosti u OŠ "Meša Selimović" u Janji, te ocijenio da je tužba u ovom slučaju neosnovana i politički motivisana.

Advokat Haris Kaniža koji je zastupao grupu roditelja iz Janje objavio je na svom "Fejsbuk" profilu da je Osnovni sud u Bijeljini donio presudu, prema kojoj se u svim dokumentima učenicima mora upisivati "bosanski jezik" kao maternji.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.