Министарство просвјете и културе Републике Српске

Жалба на одлуку Основног суда у Бијељини: Језик у школи промијењен у "босански"

  • Извор: СРНА
  • 17.01.2024. 17:49

Министарство просвјете и културе Републике Српске уложиће жалбу Окружном суду у Бијељини на првостепену пресуду бијељинског Основног суда којом је назив матерњег језика који дјеца изучавају у Основној школи (ОШ) "Меша Селимовић" у насељу Јања промијењен у "босански", умјесто језик бошњачког народа.

Министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић рекла је Срни да ће Министарство, посредством Правобранилаштва Српске, уложити жалбу на првостепену пресуду Основног суда у Бијељини од 12. јануара у вези са језиком бошњачког народа.

Из ресорног министарства је саопштено да, када је у питању употреба језика и писма у основним школама у Републици Српској, Министарство поступа у складу са Уставом Српске и законима којима је уређена област образовања и не умањује ниједном народу право на употребу језика и писма.

"Уставом Републике Српске прописано је да су службени језици Републике Српске језик српског народа, језик бошњачког народа и језик хрватског народа, те да су службена писма ћирилица и латиница", наводи се у саопштењу.

Из Министарства напомињу да се ученицима бошњачке националности уписује у педагошку документацију, евиденцију и обрасце јавних исправа назив језика у складу са одредбама Устава Републике Српске као језик бошњачког народа.

Директор ОШ "Меша Селимовић" у бијељинском насељу Јања Давор Радојевић изјавио је данас Срни да је неправоснажном судском одлуком назив матерњег језика који дјеца изучавају промијењен у "босански", умјесто јазик бошњачког народа, како је сада пракса, те да у вези с тим чека инструкције Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Адвокат Зоран Перић најавио је у изјави Срни жалбу на одлуку Основног суда у Бијељини у вези са називом језика за ученике бошњачке националности у ОШ "Меша Селимовић" у Јањи, те оцијенио да је тужба у овом случају неоснована и политички мотивисана.

Адвокат Харис Канижа који је заступао групу родитеља из Јање објавио је на свом "Фејсбук" профилу да је Основни суд у Бијељини донио пресуду, према којој се у свим документима ученицима мора уписивати "босански језик" као матерњи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.