Ušće kod Trebinja

Završena berba u Carskim vinogradima

  • Izvor: ATV
  • 08.10.2023. 20:17

Obrani su i Carski vinogradi u Ušću kod Trebinja. To je znak da je završen posao u hercegovačkim vinogradima i da počinje u vinarijama. Iako je godina bila teška, grozdovi iz čuvenih Carskih vinograda ostali su na tronu najboljih.

"Ono što je iznjedrio Carski vinograd kao najbolji lokalitet za žilavku opet je dokazao da je jako bitna pozicija vinograda i veliki rad na toj poziciji. Tako da imamo fantastično grožđe  ove godine, odličan urod, kvaliteta koja je najbolja", kaže Radovan Vukoje, "Podrumi Vukoje".

Sve ovo znači da neće faliti Carskog vina koje se  degustira po restoranima na tri kontinenta i koje je dobitnik brojnih priznanja.

"Sa berbom iz 2018 smo ušli među najboljih 100 vina svijeta, vino koje nam je donijelo velika priznanja ali  i vino koje obaveza prema istoriji, 130 taj lokalitet i prema budućnosti i prema nečemu što treba žilavka da bude", kaže Radovan Vukoje, "Podrumi Vukoje".

Poslije 2014 godine koja je za vinograde bila loša ova tekuća je itekako izazovna ali i naporna. Problemi su nastali u periodu cvijetanja a sve zbog kišnog perioda.

Ovu vinogradarsku godinu vinari ocijenjuju kao izazovnu, bilo je i kiše i sunca ali je ispala dobra, prinos jeste manji ali kvalitet hercegovačkog grožđa i dalje ostaje odličan.

Dobiti takav kvalitet ove godine nije bilo lako kažu vinogradari. Procijnjuje se da su ovogodišnji prinosi u hercegovačkom vinogorju manji za 20% a negdje i više.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: