Presuda

Aleksandar Džombić oslobođen

  • Izvor: ATV
  • 27.10.2023. 19:14

Aleksandar Džombić oslobođen je optužbi. Nije kriv za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa kreditom od 19,4 miliona maraka koji je IRB dodijelo zvorničkoj "Еnergoliniji". Nema individualne odgovornosti, odluke je donosilo kolektivno tijelo. Vlada je imala dobre namjere da bi se nastavio proces proizvodnje - tako je sudija Dragan Uletilović obrazložio presudu.

Vlada jeste imala dobre namjere ali ne i litvanski investitori koji su sistematski iznosili sredstva iz BiH, ali od njih nema ni traga, naveo je sudija.

Propust je to, kaže, kontrolnih organa i regulatornih agencija, a zapravo je sva ljaga pala na Aleksandra Džombića. Imala je ''Еnergolinija'' i ''Aluminu'' kao jakog žiranta, smatra sudija, što je bila sigurnost da će kredit biti vraćen. Zašto ga IRB nije prinudno naplatila - nije pitanje ovog spora, naveo je Uletilović.

Oslobađajuđu presudu od samog starta očekivala je i odbrana.  

"Što je od početka grbo, vrijeme ne ispravi, od samog početka osnovna optužnica je pravno impotentna, reciklirana, mijenjana u toku postupka, ni osnovna ni uređena nisu imale ni jedan dokaz kao prilog", rekao je Zoran Bubić, branilac Aleksandra Džombića.

Tužilaštvo se, kaže Bubić, pozivalo na svjedoke koji su zapravo tvrdili da Džombić nije kriv. Od samog poečtka tražen je bilo ko da bude optužen jer su Litavanci postali nedostupni organima gonjenja. Zato je, kako kaže, optužnica rađena u nuždi. 

"Izrazili smo sumnje od početka, da je pošto poto tražen kojekude bilo kakav optuženi da se spasi predmet kad su Litvanci nagulili i prestali biti dostupni organima gonjenja", dodaje Bubić.

Zašto se to čekalo ostalo je nejasno. Osvrnuo se na to i sudija obrazlažući presudu. Ako ništa, kaže, ostaje za nauk kada se uđe u priču sa nekim novim investitorima.

Republičko javno tužilaštvo Džombiću je na teret stavilo da je kao premijer i predsjenik Kreditnog odbora Skupštine akcionara IRB-a vršio pritisak na članove IRB-a da prihvate zahtjev za kredit iako je znao da je ''Еnergolinija'' prezadužena, a sve sa namjerom da njenim vlasnicima pribavi imovinsku korist.

Tako nešto nisu upsjeli da dokažu.

Optužnica protiv Aleksandra Džombića podignuta je u januaru 2022. godine, a suđenje počelo u martu, sudska presuda donesena godinu i po dana kasnije, a na izricanju presude tužilac RJT nije se pojavio. 

Pratite nas i putem Vibera