Пресуда

Александар Џомбић ослобођен

  • Извор: АТВ
  • 27.10.2023. 19:14

Александар Џомбић ослобођен је оптужби. Није крив за злоупотребу службеног положаја у вези са кредитом од 19,4 милиона марака који је ИРБ додијело зворничкој "Енерголинији". Нема индивидуалне одговорности, одлуке је доносило колективно тијело. Влада је имала добре намјере да би се наставио процес производње - тако је судија Драган Улетиловић образложио пресуду.

Влада јесте имала добре намјере али не и литвански инвеститори који су систематски износили средства из БиХ, али од њих нема ни трага, навео је судија.

Пропуст је то, каже, контролних органа и регулаторних агенција, а заправо је сва љага пала на Александра Џомбића. Имала је ''Енерголинија'' и ''Алумину'' као јаког жиранта, сматра судија, што је била сигурност да ће кредит бити враћен. Зашто га ИРБ није принудно наплатила - није питање овог спора, навео је Улетиловић.

Ослобађајуђу пресуду од самог старта очекивала је и одбрана.  

"Што је од почетка грбо, вријеме не исправи, од самог почетка основна оптужница је правно импотентна, рециклирана, мијењана у току поступка, ни основна ни уређена нису имале ни један доказ као прилог", рекао је Зоран Бубић, бранилац Александра Џомбића.

Тужилаштво се, каже Бубић, позивало на свједоке који су заправо тврдили да Џомбић није крив. Од самог поечтка тражен је било ко да буде оптужен јер су Литаванци постали недоступни органима гоњења. Зато је, како каже, оптужница рађена у нужди. 

"Изразили смо сумње од почетка, да је пошто пото тражен којекуде било какав оптужени да се спаси предмет кад су Литванци нагулили и престали бити доступни органима гоњења", додаје Бубић.

Зашто се то чекало остало је нејасно. Осврнуо се на то и судија образлажући пресуду. Ако ништа, каже, остаје за наук када се уђе у причу са неким новим инвеститорима.

Републичко јавно тужилаштво Џомбићу је на терет ставило да је као премијер и предсјеник Кредитног одбора Скупштине акционара ИРБ-а вршио притисак на чланове ИРБ-а да прихвате захтјев за кредит иако је знао да је ''Енерголинија'' презадужена, а све са намјером да њеним власницима прибави имовинску корист.

Тако нешто нису упсјели да докажу.

Оптужница против Александра Џомбића подигнута је у јануару 2022. године, а суђење почело у марту, судска пресуда донесена годину и по дана касније, а на изрицању пресуде тужилац РЈТ није се појавио. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска