Окружни суд Бањалука

Завршено суђење Џомбићу, пресуда у петак!

Завршним ријечима тужилаштва и одбране у Окружном суду у Бањалуци окончано је суђење некадашњем предсједнику Владе Републике Српске Александру Џомбићу. Пресуда ће бити изречена у петак!

Измијењеном оптужницом Џомбић се терети за злоупотребу службеног положаја у вези са кредитом од 19,4 милиона КМ који је Инвестиционо-развојна банка РС додјелила зворничкој "Енерголинији".

Републички тужилац Раденко Јанковић од суда је тражио да Џомбића огласи кривим и осуди за злоупотребу службеног положаја или несавјестан рад у служби. С друге стране одбрана сматра да за то нема доказа и тражила је ослобађајућу пресуду.

Литванци из ”Бирча” узели милијарду марака

У завршној ријечи тужилац Јанковић се обрушио на ИРБ наводећи да суђење нису ни пратили, те да уопште нису заинтересовани за исход поступка. Навео је да је превара с кредитом осмишљена раније, те да су Литванци узели чак милијарду марака из групације "Бирач".

Оптужница против Џомбића измијењена без присуства јавности

Оптужница против Џомбића измијењена без присуства јавности

Тужилац сматра да је доказано да "Енерголинија" није била кредитно способна и да се у овом случају све радило у журби и "преко кољена".

"Није уопште утврђено ко је прави власник "Енерголиније", а то су знали они који су одобрили кредит. Власник је наводно фирма "Индустрија Адриа", чији је власник фирма са Сејшелских острва. Када је први пут одбијен захтјев за додјелу кредита оптужени Џомбић је потписао закључак да ИРБ РС поново обради захтјев "Енерголиније". То је притисак да се захтјев усвоји и кредит одобри", рекао је, између осталог, Јанковић.

Подјсетио је да је тадашњи директор ИРБ Миленко Павловић сматрао да се тај кредит не може одобрити, па је дао оставку на мјесту директора када је оптужени на њега вршио притисак да се кредит одобри.

Врх Републике Српске сматрао да кредит треба одобрити

Зоран Бубић, Џомбићев бранилац, истицао је да тужилаштво није доказало наводе оптужнице. Подсјетио је да је цијели врх Републике Српске сматрао да је тај кредит требало одобрити с циљем развоја истока Српске. Тврди да тужилаштво није узело у обзир да су у другом захтјеву за кредит као средства обезбјеђења уведене хипотеке на непокретности "Алусила", "Механике" и "Алумине", да су уведени јемци-платци "Алумина" и "Алусил" који су, како је рекао, дужни да врате кредит.

Бурно на суђењу Џомбићу: ”Енерголинија” није испуњавала услове за кредит

Бурно на суђењу Џомбићу: ”Енерголинија” није испуњавала услове за кредит

"Кредит се дан данас може вратити. Нејасно је зашто ИРБ није покренуо механизме за наплату", рекао је Бубић.

Додао је да је враћено око 6,4 милиона КМ од кредита, те да су укинуте пресуде којима је ИРБ РС обавезна да "Алумини" врати новац који је као јемац платила.

Павловић рекао да на њега није вршен притисак

"Одбрана сматра да је остало невраћено 13,2 милиона КМ, а не износ који помиње тужилаштво. Није доказано ни да је Џомбић утицао на Миленка Павловић који је сам у судници свједочио да на њега није вршен притисак", рекао је Бубић.

Појаснио је и да је Џомбић у цијелом случају поступао као предјседник Великог кредитног одбора ИРБ-а, а не као предсједник Владе РС.

"Није доказана намјера оптуженог да се стекне противправна имовинска корист. Да је то хтио, не би се тражила додатна за обезбјеђење кредита", рекао је, између осталог, Бубић.

Dodik svjedočio na suđenju Džombiću: Uvjeren sam da će dug biti vraćen

Dodik svjedočio na suđenju Džombiću: Uvjeren sam da će dug biti vraćen

Према оптужници Џомбић је, као предсједник Владе и предсједник Кредитног одбора Скупштине акционара ИРБ РС, вршио притисак на чланове ИРБ РС да дођеле спорни кредит иако је знао да је та фирма била презадужена. То је, како се наводи, учинио у намјери да "Енерголинији" и њеним власницима прибави имовинску корист.

Укупан дуг износи 24 милиона марака

Кредит је исплаћен 31. маја 2012. и у оптужници се наводи да је око 10,6 милиона употребљено за инвестицију за коју су средства тражена (изградња котла), док је остатак изнесен из БиХ. "Енерголинија" је обавезе по кредиту исплаћивала до новембра 2013. године, након чега је плаћање, као јемац, преузела "Алумина". Рате је уплаћивала до 31. децембра 2017. године у износу од 6,19 милиона КМ. Међутим, на основу пресуде Окружног привредног суда у Бијељини ИРБ РС је сав новац вратио "Алумини" 24. августа 2021. године, а та пресуда је у међувремену укинута.

Željka Cvijanović svjedočila na suđenju Aleksandru Džombiću

Željka Cvijanović svjedočila na suđenju Aleksandru Džombiću

Кредит до данас није враћен. Рате је престала плаћати и "Алумина" и у оптужници се наводи да укупни дуг са каматама износи 24.170.510 КМ, за колико је прибављена корист "Енерголинији".

Suđenje Džombiću: Pavlović otkrio zašto je dao ostavku na mjesto direktora IRB RS

Suđenje Džombiću: Pavlović otkrio zašto je dao ostavku na mjesto direktora IRB RS



Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм