Окружни суд Бањалука

Оптужница против Џомбића измијењена без присуства јавности

Републичко јавно тужилаштво Републике Српке, као што је и најавило, измијенило је оптужницу против бившег премијера Републике Српске Александра Џомбића, оптуженог за злоупотребу положаја у вези са додјелом кредита Инвестиционо-развојне банке РС (ИРБ) од 19,4 милиона КМ фирми "Енерголинија".

Оптужница је измијењена на јутрошњем рочишту у Окружном суду у Бањалуци које није одржано у вријеме када је било заказано, већ пола сата прије, тако да му нико од медија или јавности није ни присуствовао. До помјерања је дошло због наводних обавеза члана судског вијећа, са чиме су се тужилаштво и одбрана усагласили.

Како незванично сазнајемо измијењеном оптужницом правна квалификација кривичног дјела је остала иста, али су одређене промјене настале у чињеничном опису. Тужилац Раденко Јанковић је практично "уредио" оптужницу.

Подсјетимо, Џомбићу је на терет стављено да је вршио притисак и утицао на чланове кредитног одбора ИРБ РС да дођеле спорни кредит, иако је знао да је "Енерголинија" била презадужена.

Подсјетимо, кредит је исплаћен 31. маја 2012. и у оптужници се наводи да је око 10,6 милиона употребљено за инвестицију за коју су средства тражена (изградња котла), док је остатак изнесен из БиХ. "Енерголинија" је обавезе по кредиту исплаћивала до новембра 2012. године, након чега је плаћање преузела "Алумина", која је рате уплаћивала до 31. децембра 2014. године, а да враћање главнице још није ни почело. Кредит до данас није враћен, рате је престала плаћати и "Алумина", која је била судужник, а укупни дуг износи 24.170.510 КМ. Пресудом Окружног привредног суда у Бијељини "Алумина" је била ослобођења обавезе плаћања кредита, али је ту одлуку у међувремену укинуо Виши привредни суд у Бањалуци.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.