Okružni sud Banjaluka

Optužnica protiv Džombića izmijenjena bez prisustva javnosti

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpke, kao što je i najavilo, izmijenilo je optužnicu protiv bivšeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića, optuženog za zloupotrebu položaja u vezi sa dodjelom kredita Investiciono-razvojne banke RS (IRB) od 19,4 miliona KM firmi "Еnergolinija".

Optužnica je izmijenjena na jutrošnjem ročištu u Okružnom sudu u Banjaluci koje nije održano u vrijeme kada je bilo zakazano, već pola sata prije, tako da mu niko od medija ili javnosti nije ni prisustvovao. Do pomjeranja je došlo zbog navodnih obaveza člana sudskog vijeća, sa čime su se tužilaštvo i odbrana usaglasili.

Kako nezvanično saznajemo izmijenjenom optužnicom pravna kvalifikacija krivičnog djela je ostala ista, ali su određene promjene nastale u činjeničnom opisu. Tužilac Radenko Janković je praktično "uredio" optužnicu.

Podsjetimo, Džombiću je na teret stavljeno da je vršio pritisak i uticao na članove kreditnog odbora IRB RS da dođele sporni kredit, iako je znao da je "Еnergolinija" bila prezadužena.

Podsjetimo, kredit je isplaćen 31. maja 2012. i u optužnici se navodi da je oko 10,6 miliona upotrebljeno za investiciju za koju su sredstva tražena (izgradnja kotla), dok je ostatak iznesen iz BiH. "Еnergolinija" je obaveze po kreditu isplaćivala do novembra 2012. godine, nakon čega je plaćanje preuzela "Alumina", koja je rate uplaćivala do 31. decembra 2014. godine, a da vraćanje glavnice još nije ni počelo. Kredit do danas nije vraćen, rate je prestala plaćati i "Alumina", koja je bila sudužnik, a ukupni dug iznosi 24.170.510 KM. Presudom Okružnog privrednog suda u Bijeljini "Alumina" je bila oslobođenja obaveze plaćanja kredita, ali je tu odluku u međuvremenu ukinuo Viši privredni sud u Banjaluci.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)