Optužnica

Brčak optužen za izazivanje nesreće u kojoj su poginule majka i ćerka

  • Izvor: ATV
  • 13.03.2024. 15:14

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv A. Hodžića (21) iz Brčkog kojom se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginule A.S. (47) i njena 12-godišnja kćerka.

Xodžiću je na teret stavljeno teško krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, a optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Brčkom. U optužnici se navodi da je Hodžić 27. avgusta 2023. godine, oko 20 časova u Mostarskoj ulici automobilom ”ford fokus” udario u A.S. i njenu kćerku koje su, van pješačkog prelaza, prelazile kolovoz u blizini svoje kuće.

Uhapšen vozač koji je usmrtio majku i kćerku

Uhapšen vozač koji je usmrtio majku i kćerku

”Optuženom se na teret stavlja da je ”fokusom” iz grada išao prema naselju Brodm i neposredno prije skretanja za naselje Rijeke, kršenjem saobraćajnih propisa udarom vozila prouzrokovao smrt dviju pješakinja”, saopštilo je Tužilaštvo Brčko distrikta.

U optužnici se navodi da je dozvoljena brzina na toj dionici 60 km/h, te da je optuženi bio dužan da prilagodi brzinu vidljivosti i atmosferskim prilikama, kao i saobraćajnim znacima na putu, tako da vozilo u slučaju potrebe može blagovremeno zaustaviti pred svakom preprekom koju može predvidjeti.

Strašna tragedija: Poginule majka i kćerka

Strašna tragedija: Poginule majka i kćerka

”Optuženi nije obratio pažnju na pješake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na kolovoz. Naime, kako je pokazala krivična istraga, on se kretao brzinom od 83 km/h, kada su A. S. i njena maloljetna kćerka, u blizini svoje kuće, prelazile kolovoz van pješačkog prelaza, te je bez usporavanja i kočenja, čeonim dijelom vozila ostvario kontakt s njima uzrokujući njihovu smrt”, navode u tužilaštvu.

Ukoliko se dokaže krivica Hodžiću prijeti kazna od jedne do dvadeset godina zatvora, uz izricanje mjere zabrane upravljanja vozilom.

 

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.