Učestvovao na stranim ratištima

Ćatiću pritvor određen zbog posebnih pritvorskih razloga

  • Izvor: RTRS
  • 21.11.2023. 16:49

Pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za učešće na stranim ratištima Sirije i Iraka, određen je zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga, saopšteno je iz Suda BiH.

U saopštenju je navedeno da je Sud BiH juče prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje kojim je osumnjičenom Ćatiću određen pritvor.

Mjera pritvora po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode ili do nove odluke Suda.

Ćatiću je pritvor određen zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam, navedeno je u saopštenju.

Tužilac u ovom predmetu Dubravko Čampara rekao je Srni da je pritvor određen u trajanju od mjesec dana, koliko je i traženo.

Vatrogasci žurili na mjesto nezgode pa udarili u policijsko vozilo

Vatrogasci žurili na mjesto nezgode pa udarili u policijsko vozilo

Čampara je na ročištu na kojem se raspravljalo o pritvoru pojasnio da se Ćatić, nakon skoro 10 godina učestvovanja na stranim ratištima, vratio iz Turske u BiH sa putnim listom i pasošem koji je istekao, te je priveden na aerodromu u Sarajevu u petak, 17. novembra, dodajući da se zbog toga ne može raspravljati o tezi dobrovoljnog vraćanja.

On je naveo da Tužilaštvo u ovom postupku namjerava uložiti dokaze dobijene nakon pada terorističkih organizacija, čiji je član bio i Ćatić, te saslušati brojne svjedoke koji su imali susret s njim.

"Danas smo naredili Agenciji za istrage i zaštitu da sprovede finansijsku istragu, ne samo za područje BiH, nego i za Tursku, gdje je boravio od 2021. godine sa suprugom i dvoje maloljetne djece“, rekao je Čampara.

Sa tržišta povučene kruške iz Kine

Sa tržišta povučene kruške iz Kine

On je objasnio da Ćatić vjerovatno poznaje sve svjedoke koje Tužilaštvo namjerava da sasluša u vezi sa njegovom ulogom na stranom ratištu i djela koja je činio, te da bi njegovo puštanje na slobodu moglo ugroziti te svjedoke i tačnost njihovih iskaza.

"Dolazimo do pretpostavke da je ostvario prijateljske odnose sa terorističkim organizacijama nakon skoro 10 godina boravka. Moramo znati da se ti ljudi nalaze širom svijeta i svjedoci smo terorističkih napada. Smatramo da se on može osloniti na te veze ako bude na slobodi“, rekao je Čampara.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: