Čak 248 mašina

Detalj iz zapljene u akciji "Start": Rig za rudarenje kriptovaluta vrijedan 1,2 miliona dolara

  • Izvor: Kliks
  • 12.05.2023. 14:09

U zapljeni tokom akcije "Start", koju je MUP KS sproveo na području Kantona Sarajevo, jedan detalj posebno je privukao pažnju.

Naime, u velikoj količini luksuzne robe, automobila, satova, nakita i mnogo čega drugog, zaplijenjeno je čak 248 mašina za rudarenje kriptovaluta koje su bile stacionirane na jednom mjestu u Vogošći.

Vrijednost samih uređaja je otprilike 1,2 miliona američkih dolara, a uz mašine zaplijenjena je i značajna količina sredstava u kriptovalutama.

Nezvanično, mašine su pripadale jednom od uhapšenih u samoj akciji, Elmedinu Karišiku.

Podsjećamo, Elmedin Karišik, vlasnik nekoliko kompanija, uhapšen je u utotak u akciji "Start".

Prijenjega, u istoj akciji, uhapšeni su načelnik Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, njegov sin Seid Hadžibajrić i Alma Destanović, sekretarka organa državne službe.

Ovo je oduzeto u akciji

Ovo je oduzeto u akciji "Start"

U akciji "Start" se istražuje niz krivičnih djela, uključujući organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca. Akcija se provodi pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva BiH i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

  • 12:15 Dokumentarni program (R)

    'Dokumentarni program (R)

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.