Ispod svake cijene

Na KiM panično prodaju opremu za rudarenje

  • Izvor: Avaz
  • 18.01.2022. 11:02

Počev od Facebooka do Telegrama, u novim objavama online kriptogrupa na Balkanu posljednjih dana dominiraju pokušaji razočaranih Kosovara da prodaju opremu za rudarenje - često ispod svake cijene, prenose Vijesti.me.

- Ima dosta panike i oni prodaju ili pokušavaju da premjeste opremu u susjedne zemlje - kazao je za "Guardian" kriptoKapo, kripto investitor i administrator jedne od najvećih online kriptozajednica u regionu.

Ova panična aktivnost uslijedila je nakon što je kosovska vlada krajem prošle godine objavila privremenu zabranu rudarenja kriptovaluta u okviru vanrednih mjera izazvanih energetskom krizom.

Jedan bitkoin vrijedi preko 32.000 evra

Bitkoin i druge kriptovalute stvaraju se ili "rudare" visokonaponskim računarima koji se takmiče u rješavanju složenih matematičkih zadataka u procesu koji iziskuje veliku potrošnju električne energije.

Razlog popularnosti rudarenja na Kosovu, je očigledan, piše britanski list. Jedan bitkoin vrijedi preko 32.000 evra, dok je na Kosovu struja među najjeftinijima u Evropi dijelom zbog toga što 90 posto domaće energetske proizvodnje potiče od sagorijevanja velikih rezervi lignita.

Međutim, zlatno doba rudarenja na Kosovu je završeno - makar za sada - a razvoj događaja na Kosovu ukazuje na jedno od velikih pitanja povodom budućnosti bitkoina i drugih digitalnih valuta.

Prema posljednjim proračunima Kembridž univerziteta rudarenjem bitkoina na godišnjem nivou utroši se 125,96 teravat sati struje, što je više od potrošnje Norveške, Argentine, Holandije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.