Terete ih za ubistvo 300 srpskih civila

Dudaković i optuženi pripadnici Petog korupsa ABiH izjasnili se da nisu krivi

  • 19.12.2018. 19:06

Da nije kriv ni po jednoj tački optužnice prvo se izjasnio Atif Dudaković, a onda za njim i petnaestorica pripadnika i komadanata Petog korpusa Armije BiH. Danas su, na optuženičkim klupama priznali jedino to da su optužnicu, koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti na području Krajine 1995. godine, dobili i da nemaju nejasnoća. 

Ni advokati nisu željeli da komentarišu optužnicu, ali jesu medijsko izvještavanje iz Srbije i RS kada je u pitanju slučaj Dudaković. Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovća, i kaže da slučaj nije gotov.

“Iza ovog ročišta o izjašnjavanju o krivici slijedi glavna rasprava, pretpostavljam da će prvo biti statusna konferencija u kojoj će se dogovoriti tehnički detalji suđenja I vidjećete šta će biti", kaže Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića.

“Svi osim jednog optuženog koji danas nije pristupio, logično je da su se izjasnili da nisu krivi, predmet će se sad dati sudećem vijeću koji će nakon toga zakazati glavni pretres", kaže Muhidin Kapo, advokat Ekrema Dedića.

Ni današnje pojavljivanje ratnog generala nije moglo da prođe bez isticanja ratne zastave Petog korpusa ispred Suda BiH. Intervencijom policije ubrzo sklonjena, a pristalice Atifa Dudakovića iznijele su transparente.

Republički centar za istraživanje rata I ratnih zločina dostavio je Tužilaštvu BiH više od osam hiljada  stranica  dokumentacije prikupljene o zločinima Petog korupsa. 

“Sva lica koja su u optužnici potvrđena su da su direktno odgovorni za strašne zločine koje su se Srbima desili u zapadnokrajnim opštinama, konkreno u ove četiri 1995.godine. Naravno da postoji bojazan od Suda kako će Sud konačno da presudi, jer imamo primjere I prakse da je Sud za one Bošnjake koje je I osudi izricao kazne ispod minimuma, a sa druge strane određena lica I pored neoborivih dokaza oslobađao", poručio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Atif Dudaković i optuženi pripadnici Petog korpusa naredno ročište dočekaće na slobodi i to bez bilo kakvih mjera zabrana.

Tužilaštvo, navode optužnice dokazivaće pozivajući 447 svjedoka, šest vještaka i priložiće 1100 dokaznog materijala. Optužnica tereti Atifa Dudakovića i pripadnike Petog korpusa za ubistvo više od tri stotine lica srpske nacionalnosti.

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 ATV intervju

    ''ATV intervju

  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.