Ispitan sudski vještak

Održano ročište Atifu Dudakoviću

  • Izvor: ATV
  • 26.02.2024. 19:26

Na današnjem ročištu omandantu 5. korpusa tzv. Armije BiH Atifu Dudakoviću Tužilaštvo je ispitivalo sudskog vještaka Željka Karana.

On je govorio o ekshumaciji posmrtnih ostataka srpskih žrtava, koje je obavila Komisija za traženje nestalih i zaropbljenih lica Republike Srpske u avgustu 1999. godine.

Iako se radi samo o jednoj od mnogobrojnih žrtava u oovm procesu, odbrana je već na samom početku imala prigovor. 

- Da se ne bi podazumijevalo da je odbrana suglasna, da Tužilaštvo u replici izvodi naredbe koje nedostaju u optužbi, odmah se moram izjasniti kao branilac, da ćemo to naravno preispitati - kaže Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića.

Iz Republike Srpske apel Sudu da se uozbilje i da ovaj proces ubrzaju. Optužnica je potvrđena još 2018. godine, podsjeća Viktor Nuždić.

S obzorom na broj optuženih i svjedoka, neizvjesno je kada će proces biti okončan. Takođe, neizvjesno je sa kakvim dokazima Tužilaštvo na kraju raspolaže, da bi se došlo do pravde za žrtve, kaže Nuždić. 

- Međutim brojne kontroveze prate ovaj slučaj od samog početka i nekako bojim se da je fokus javnosti izgubljen da je Atif Didaković još 2015, imamo pristup ratnim arhivima BiH. Nikada nismo dobili odgovor šta se dešavalo sa tiom posjetama, šta je oduzteto odnosno šta je izuzeto - rekao je Viktor Nuždić, Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica.

Ono što je posebno poražavajuće jeste da Dudaković i danas živi normalan život, a javnost u drugom entitetu ga doživljava kao neku vrstu zvijezde. Optužnica za najteže zločine ni najmanje mu ne smeta da obilazi razne događaje i manifestacije po tom entitetu, niti da tamo, kao počasni gost, drži motivacione govore. Na kraju, šta je govorio tokom rata već je objavljivano, i javnost je upoznata sa ratnim snimcima i izjavama Dudakovića, pa i naređenjima koja je izdavao svojim vojnicima tokom ratnih dešavanja u Krajini.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: