Испитан судски вјештак

Одржано рочиште Атифу Дудаковићу

  • Извор: АТВ
  • 26.02.2024. 19:26

На данашњем рочишту оманданту 5. корпуса тзв. Армије БиХ Атифу Дудаковићу Тужилаштво је испитивало судског вјештака Жељка Карана.

Он је говорио о ексхумацији посмртних остатака српских жртава, које је обавила Комисија за тражење несталих и заропбљених лица Републике Српске у августу 1999. године.

Иако се ради само о једној од многобројних жртава у оовм процесу, одбрана је већ на самом почетку имала приговор. 

- Да се не би подазумијевало да је одбрана сугласна, да Тужилаштво у реплици изводи наредбе које недостају у оптужби, одмах се морам изјаснити као бранилац, да ћемо то наравно преиспитати - каже Асим Црналић, адвокат Атифа Дудаковића.

Из Републике Српске апел Суду да се уозбиље и да овај процес убрзају. Оптужница је потврђена још 2018. године, подсјећа Виктор Нуждић.

С обзором на број оптужених и свједока, неизвјесно је када ће процес бити окончан. Такође, неизвјесно је са каквим доказима Тужилаштво на крају располаже, да би се дошло до правде за жртве, каже Нуждић. 

- Међутим бројне контровезе прате овај случај од самог почетка и некако бојим се да је фокус јавности изгубљен да је Атиф Дидаковић још 2015, имамо приступ ратним архивима БиХ. Никада нисмо добили одговор шта се дешавало са тиом посјетама, шта је одузтето односно шта је изузето - рекао је Виктор Нуждић, Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица.

Оно што је посебно поражавајуће јесте да Дудаковић и данас живи нормалан живот, а јавност у другом ентитету га доживљава као неку врсту звијезде. Оптужница за најтеже злочине ни најмање му не смета да обилази разне догађаје и манифестације по том ентитету, нити да тамо, као почасни гост, држи мотивационе говоре. На крају, шта је говорио током рата већ је објављивано, и јавност је упозната са ратним снимцима и изјавама Дудаковића, па и наређењима која је издавао својим војницима током ратних дешавања у Крајини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.