Предсједник Удружења жена жртава рата

Рајилић: Одгађање рочишта да Дудаковић не би био осуђен за злочине над Србима

  • Извор: СРНА
  • 17.10.2023. 11:50

Рочиште у предмету "Атиф Дудаковић и други" пред Судом БиХ одгађа се како би се тај процес одуговлачио и да Дудаковић не би био осуђен за злочине над Србима, оцијенила је предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

"Овај процес иде у прилог Дудаковићу. Колико је година само требало да се покрене истрага и подигне оптужница, а сада се одуговлачи", рекла је Рајилићева Срни.

Она сматра да не постоје никакви разлози да се то рочиште одгађа, истичући да је неприхватљиво да нико не одговара за српске жртве јер бројни докази, видео материјал, изјаве свједока и записи говоре о тим злочинима Петог корпуса такозване Армије БиХ под командом Атифа Дудаковића.

Алудирајући на одгађање рочишта због болести једног од оптужених, она је истакла и да су људи којима је Дудаковић уништавао животе, палио имовину и прогонио са огњишта такође могли бити болесни.

Потукао се са кенгуром јер му је давио пса

Потукао се са кенгуром јер му је давио пса

Рајилићева је рекла да Суд БиХ показује "ефикасност" у раду формирајући предмет, провођењем истраге, подизањем оптужнице и заказивањем рочишта када је ријеч о предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директора "Службеног Гласника" Милошу Лукићу, док је некажњено стотине злочина над Србима у тузланској регији, Кравици, Скеланима, Јошаници, Возући, Мркоњић Граду и другим стратиштима.

"За ове злочине нису ни формирани предмети и нико до сада није одговарао", истакла је Рајијићева.

Према њеним ријечима, све то потврђује да је Суд БиХ политички и да се не бави правом и правдом, већ ради на уништењу Републике Српске.

"Република Српска је пола БиХ, униште ли Српску, уништиће и БиХ и сами себе", закључила је Рајилићева.

Рочиште у предмету "Атиф Дудаковић и други" које је требало да буде одржано јуче у Суду БиХ одгођено је јер се један од оптужених налази на болничком лијечењу, речено је Срни у овој правосудној институцији.

Нема повријеђених у судару у Залужанима, проходна једна трака

Нема повријеђених у судару у Залужанима, проходна једна трака

За злочине почињене на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста оптужени су бивши командант и припадници Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.