Predsjednik Udruženja žena žrtava rata

Rajilić: Odgađanje ročišta da Dudaković ne bi bio osuđen za zločine nad Srbima

  • Izvor: SRNA
  • 17.10.2023. 11:50

Ročište u predmetu "Atif Dudaković i drugi" pred Sudom BiH odgađa se kako bi se taj proces odugovlačio i da Dudaković ne bi bio osuđen za zločine nad Srbima, ocijenila je predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

"Ovaj proces ide u prilog Dudakoviću. Koliko je godina samo trebalo da se pokrene istraga i podigne optužnica, a sada se odugovlači", rekla je Rajilićeva Srni.

Ona smatra da ne postoje nikakvi razlozi da se to ročište odgađa, ističući da je neprihvatljivo da niko ne odgovara za srpske žrtve jer brojni dokazi, video materijal, izjave svjedoka i zapisi govore o tim zločinima Petog korpusa takozvane Armije BiH pod komandom Atifa Dudakovića.

Aludirajući na odgađanje ročišta zbog bolesti jednog od optuženih, ona je istakla i da su ljudi kojima je Dudaković uništavao živote, palio imovinu i progonio sa ognjišta takođe mogli biti bolesni.

Potukao se sa kengurom jer mu je davio psa

Potukao se sa kengurom jer mu je davio psa

Rajilićeva je rekla da Sud BiH pokazuje "efikasnost" u radu formirajući predmet, provođenjem istrage, podizanjem optužnice i zakazivanjem ročišta kada je riječ o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora "Službenog Glasnika" Milošu Lukiću, dok je nekažnjeno stotine zločina nad Srbima u tuzlanskoj regiji, Kravici, Skelanima, Jošanici, Vozući, Mrkonjić Gradu i drugim stratištima.

"Za ove zločine nisu ni formirani predmeti i niko do sada nije odgovarao", istakla je Rajijićeva.

Prema njenim riječima, sve to potvrđuje da je Sud BiH politički i da se ne bavi pravom i pravdom, već radi na uništenju Republike Srpske.

"Republika Srpska je pola BiH, unište li Srpsku, uništiće i BiH i sami sebe", zaključila je Rajilićeva.

Ročište u predmetu "Atif Dudaković i drugi" koje je trebalo da bude održano juče u Sudu BiH odgođeno je jer se jedan od optuženih nalazi na bolničkom liječenju, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Nema povrijeđenih u sudaru u Zalužanima, prohodna jedna traka

Nema povrijeđenih u sudaru u Zalužanima, prohodna jedna traka

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Еdin Domazet, Еjub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.