Presuda

Funkcioneri RUGIPP oslobođeni optužbe za višemilionsku zloupotrebu

Okružni sud u Banjaluci po drugi put je izrekao oslobađajuću presudu službenicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIPP) po optužnici za zloupotrebe "teške" 7,43 miliona maraka.

Nakon ponovljenog suđenja krivice su oslobođeni pomoćnik direktora RUGIPP Aleksandar Deurić, načelnik Odjeljena za nadzor Dragan Grulović, te službenice za pravne poslove Doris Kremenović i Željka Milinković.

Njih je Republičko javno tužilaštvo RS teretilo za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i trgovinu uticajem. I ova optužnica RJT je "pala" jer, po ocjeni sudskog vijeća, tužilaštvo nije dokazalo da su službenici RUGIPP počinili đela koja su im stavljena na teret.

Optužnicom Deuriću, Gruloviću i Kremenovićevoj je na teret stavljeno da su firmi "Naš dom" nezakonito omogućili da stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćnim objektom u Grčkoj ulici, u centru Banjaluke, čija je vrijednost procijenjena na 2,18 miliona maraka.

Grulović i Kremenovićeva optuženi su i da su omogućili da firma “Građa” stekne pravo vlasništva nad parcelom od 33.000 kvadrata. Vrijednost tih nekretnina je 5,25 miliona KM.

Grulović i Milinkovićeva su optuženi i da su se dogovarali o obustavi istrage u predmetu “Varnica Marija” koju je vodilo banjalučko Okružno tužilaštvo. U optužnici se navodilo da je Milinkovićeva navodno bila u dobrim odnosima s jednim tužiocem, a Grulović je trebao dogovoriti detalje o isplati novca da predmet ne bude proslijeđen Republičkom tužilaštvu, već obustavljen.

Podsjetimo, službenici RUGIPP uhapšeni su u oktobru 2018. godine i u prvostepenom postupku 2020. godine su, takođe, oslobođeni optužbe. Tu presudu je ukinuo Vrhovni sud RS, uvaživši žalbu tužilaštva, i postupak je vratio na novo suđenje.

Pred kraj ponovoljenog suđenja Republičko tužilaštvo je izmijenilo optužnicu i ublažilo kvalifikaciju krivičnog djela.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu RS.

Pratite nas i putem Vibera