Пресуда

Функционери РУГИПП ослобођени оптужбе за вишемилионску злоупотребу

Окружни суд у Бањалуци по други пут је изрекао ослобађајућу пресуду службеницима Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске (РУГИПП) по оптужници за злоупотребе "тешке" 7,43 милиона марака.

Након поновљеног суђења кривице су ослобођени помоћник директора РУГИПП Александар Деурић, начелник Одјељена за надзор Драган Груловић, те службенице за правне послове Дорис Кременовић и Жељка Милинковић.

Њих је Републичко јавно тужилаштво РС теретило за злоупотребу службеног положаја или овлашћења и трговину утицајем. И ова оптужница РЈТ је "пала" јер, по оцјени судског вијећа, тужилаштво није доказало да су службеници РУГИПП починили ђела која су им стављена на терет.

Оптужницом Деурићу, Груловићу и Кременовићевој је на терет стављено да су фирми "Наш дом" незаконито омогућили да стекне право својине над зградом и помоћним објектом у Грчкој улици, у центру Бањалуке, чија је вриједност процијењена на 2,18 милиона марака.

Груловић и Кременовићева оптужени су и да су омогућили да фирма “Грађа” стекне право власништва над парцелом од 33.000 квадрата. Вриједност тих некретнина је 5,25 милиона КМ.

Груловић и Милинковићева су оптужени и да су се договарали о обустави истраге у предмету “Варница Марија” коју је водило бањалучко Окружно тужилаштво. У оптужници се наводило да је Милинковићева наводно била у добрим односима с једним тужиоцем, а Груловић је требао договорити детаље о исплати новца да предмет не буде прослијеђен Републичком тужилаштву, већ обустављен.

Подсјетимо, службеници РУГИПП ухапшени су у октобру 2018. године и у првостепеном поступку 2020. године су, такође, ослобођени оптужбе. Ту пресуду је укинуо Врховни суд РС, уваживши жалбу тужилаштва, и поступак је вратио на ново суђење.

Пред крај поновољеног суђења Републичко тужилаштво је измијенило оптужницу и ублажило квалификацију кривичног дјела.

Пресуда није правоснажна и дозвољена је жалба Врховном суду РС.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.