Pijani vozači

Kako je moguće? Nakon nezgode naduvao 4,14 alkohola u organizmu

Policija je uhapsila M.M. iz Šipova koji je ”golfom” izazvao saobraćajnu nezgodu i pobjegao s mjesta udesa, a kada je pronađen ”naduvao” je nevjerovatnih 4,14 g/kg alkohola u organizmu!

Nezgoda se dogodila sinoć oko 21 časova na regionalnom putu Šipovo - Jezero. U PU Mrkonjić Grad navode da su u nezgodi učestvovali ”golf” kojim je upravljao M.M. i ”be-em-ve” za čijim volanom je bio V.R. iz Mrkonjić Grada.

”Vozač ”golfa” se udaljio s mjesta nezgode i operativnim radom je pronađen i utvrđeno je da se radi o M.M. Tom prilikom je alkotestiran i utvrđeno mu je prisustvo alkohola u organizmu u količini od 4,14 g/kg, nakon čega je uhapšen”, saopštila je PU Mrkonjić Grad.

Vozio sa 5,5 promila alkohola u krvi

Vozio sa 5,5 promila alkohola u krvi

Gotovo istovremeno u Banjaluci je uhapšen S.M. koji je oko 20.50 časova učestvovao u saobraćajnoj nezgodi u Solunskoj ulici. Alkotestom njemu je izmjereno prisustvo od 3,57 g/kg alkohola u organizmu. Nešto ranije na magistralnom putu u Glamočanima uhapšen je vozač koji prilikom kontrole ”naduvao” 2,71 g/kg alkohola u organizmu.

Jedan u 10.000 slučajeva

Mnogi se pitaju kako je uopšte moguće da vozač iz Šipova nije zapao u stanje kome ili kako je uopšte bio u stanju da duva alkotest. Sudski vještaci, koji se bave ovom problematikom, pojašnjavaju da su izuzeci mogući i da se takvi slučajevi u praksi dešavaju jednom u 10.000 slučajeva.

Doktor objasnio kako je živ: Rekorder naduvao 7,44 promila

Doktor objasnio kako je živ: Rekorder naduvao 7,44 promila

Najčešće se, kako kažu, radi o alkoholičarima kod kojih je uvijek prisutna određena koncentracija alkohola u organizmu. Mjerenje tolike koncentracije moguće je i u situacijama kada ispitanik neposredno prije duvanja u aparat popije čašu žestokog pića, pa mu na sluznicama ostanu tragovi alkohola. Tada će analiza krvi sigurno dati manji rezultat.

Rekorder iz Prijedora naduvao 5,5 g/kg

Prema podacima koje su policijske uprave saopštavale u posljednjih nekoliko godina rekorder po izmjerenoj koncetracija alkohola u Republici Srpskoj je vozač iz Prijedora kome je u oktobru 2022. godine izmjereno 5,5 g/kg alkohola u organizmu. Vozaču iz Bijeljine 2017. godine je izmjereno 5,3 g/kg.

Vjerovali ili ne: Banjalučanin ”naduvao” 4,67 g/kg alohola

Vjerovali ili ne: Banjalučanin ”naduvao” 4,67 g/kg alohola

U oktobru 2022. policija je u Gradišci uhapsila ženu koja je ”zakucala” alkotest na 5,19 g/kg. Sličan rezultat od 5,21 g/kg je imao muškarac iz Banjaluke koji je 2018. priveden nakon prijave za fizički napad.

Kako alkohol djeluje na pojedinca

Vještaci pojašnjavaju i kako alkohol najčešće utiče na pojedince. Tako se osobe sa više od dva promila već nalaze u stanju teškog pijanstva i obično im je potrebna pomoć da bi ustali ili hodali, a često ukoliko zadobiju neku povredu uopšte je ne osjete.

Poznato koliko morate da sačekate poslije konzumacije pića da ne dovedete sebe i druge u opasnost

Poznato koliko morate da sačekate poslije konzumacije pića da ne dovedete sebe i druge u opasnost

Preko 2,5 promila javljaju se ozbiljne smetnje u svim mentalnim, fizičkim i osjetnim funkcijama, a postoji i rizik od gušenja. Preko tri promila osobe uopšte ne shvataju gdje se nalaze i može doći do nagle nesvjestice. Već preko 3,5 je moguća pojava kome i vještaci navode da se to stanje može uporediti sa hirurškom anestezijom. Osobe sa četiri i više promila obično zapadaju u komu, a moguća je i smrt.

Pratite nas i putem Vibera