Пијани возачи

Како је могуће? Након незгоде надувао 4,14 алкохола у организму

Полиција је ухапсила М.М. из Шипова који је ”голфом” изазвао саобраћајну незгоду и побјегао с мјеста удеса, а када је пронађен ”надувао” је невјероватних 4,14 g/kg алкохола у организму!

Незгода се догодила синоћ око 21 часова на регионалном путу Шипово - Језеро. У ПУ Мркоњић Град наводе да су у незгоди учествовали ”голф” којим је управљао М.М. и ”бе-ем-ве” за чијим воланом је био В.Р. из Мркоњић Града.

”Возач ”голфа” се удаљио с мјеста незгоде и оперативним радом је пронађен и утврђено је да се ради о М.М. Том приликом је алкотестиран и утврђено му је присуство алкохола у организму у количини од 4,14 g/kg, након чега је ухапшен”, саопштила је ПУ Мркоњић Град.

Vozio sa 5,5 promila alkohola u krvi

Vozio sa 5,5 promila alkohola u krvi

Готово истовремено у Бањалуци је ухапшен С.М. који је око 20.50 часова учествовао у саобраћајној незгоди у Солунској улици. Алкотестом њему је измјерено присуство од 3,57 g/kg алкохола у организму. Нешто раније на магистралном путу у Гламочанима ухапшен је возач који приликом контроле ”надувао” 2,71 g/kg алкохола у организму.

Један у 10.000 случајева

Многи се питају како је уопште могуће да возач из Шипова није запао у стање коме или како је уопште био у стању да дува алкотест. Судски вјештаци, који се баве овом проблематиком, појашњавају да су изузеци могући и да се такви случајеви у пракси дешавају једном у 10.000 случајева.

Doktor objasnio kako je živ: Rekorder naduvao 7,44 promila

Doktor objasnio kako je živ: Rekorder naduvao 7,44 promila

Најчешће се, како кажу, ради о алкохоличарима код којих је увијек присутна одређена концентрација алкохола у организму. Мјерење толике концентрације могуће је и у ситуацијама када испитаник непосредно прије дувања у апарат попије чашу жестоког пића, па му на слузницама остану трагови алкохола. Тада ће анализа крви сигурно дати мањи резултат.

Рекордер из Приједора надувао 5,5 g/kg

Према подацима које су полицијске управе саопштавале у посљедњих неколико година рекордер по измјереној концетрација алкохола у Републици Српској је возач из Приједора коме је у октобру 2022. године измјерено 5,5 g/kg алкохола у организму. Возачу из Бијељине 2017. године је измјерено 5,3 g/kg.

Вјеровали или не: Бањалучанин ”надувао” 4,67 g/kg алохола

Вјеровали или не: Бањалучанин ”надувао” 4,67 g/kg алохола

У октобру 2022. полиција је у Градишци ухапсила жену која је ”закуцала” алкотест на 5,19 g/kg. Сличан резултат од 5,21 g/kg је имао мушкарац из Бањалуке који је 2018. приведен након пријаве за физички напад.

Како алкохол дјелује на појединца

Вјештаци појашњавају и како алкохол најчешће утиче на појединце. Тако се особе са више од два промила већ налазе у стању тешког пијанства и обично им је потребна помоћ да би устали или ходали, а често уколико задобију неку повреду уопште је не осјете.

Poznato koliko morate da sačekate poslije konzumacije pića da ne dovedete sebe i druge u opasnost

Poznato koliko morate da sačekate poslije konzumacije pića da ne dovedete sebe i druge u opasnost

Преко 2,5 промила јављају се озбиљне сметње у свим менталним, физичким и осјетним функцијама, а постоји и ризик од гушења. Преко три промила особе уопште не схватају гдје се налазе и може доћи до нагле несвјестице. Већ преко 3,5 је могућа појава коме и вјештаци наводе да се то стање може упоредити са хируршком анестезијом. Особе са четири и више промила обично западају у кому, а могућа је и смрт.

Пратите нас и путем Вибера