Šta kaže MUP KS

Ko baca bombe i pali vozila u Sarajevu?

  • Izvor: Oslobođenje
  • 05.03.2024. 12:32

U toku 2023. u KS-u je evidentirano 13 aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava, te 35 krivičnih djela u kojima je izazvan požar na vozilima, kažu u MUP-u KS.

"Aktivirana eksplozivna naprava", "Bačena bomba", "Zapaljeno vozilo", "Planuli automobili", naslovi su koji svako malo pune rubrike crne hronike.

Prema podacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a, ovoj problematici se polako staje ukraj.

– U toku 2023. u KS-u je evidentirano 13 aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava, što je za 16 manje u odnosu na 2022, naveli su iz MUP-a KS-a.

U spomenutim slučajevima nastupila je materijalna šteta. U navedenom periodu rasvijetljena su četiri događaja iz februara, septembra, oktobra i decembra 2023.

Frontmen Beogradskog sindikata za ATV: Banjaluka je, pored Beograda, najvažniji sindikalni centar

Frontmen Beogradskog sindikata za ATV: Banjaluka je, pored Beograda, najvažniji sindikalni centar

Interesantno je da su istražioci rasvijetlili i jedan događaj koji datira još iz septembra 2020. Istovremeno, identifikovana su petorica bombaša piše Oslobođenje.

– Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju, prijavljeni su S. A. (37), Đ. Е. (28), M. A. (32), T. S (46) i B. A. (29).

Ukoliko se pali vozilo, dovoljno je da se kupi litar benzina za nepune tri marke, ali i sa ručnim bombama je slična situacija

S druge strane, tokom 2023, evidentirano je 35 krivičnih djela u kojima je izazvan požar na vozilima. Kao što je to bio slučaj sa krađama vozila, i najviše paljevina automobila zabilježeno je u Novom Gradu – 10.

Pratite nas i putem Vibera