Sud BiH

Kordiću i Kvesiću za korupciju izrečena 21 godina zatvora

Boris Kordić i Josip Kvesić, nekadašnji zaposlenici Službe za poslove sa strancima u Mostaru, drugostepenom presudom Suda BiH osuđeni su na jedinstvene kazne od 12 i po, odnosno osam i po godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i reketiranjem hodočasnika u Međugorju.

U odnosu na prvostepenu presudu kazne su im umanjene za po 18 mjeseci zatvora, što predstavlja jednu od najvećih presuda za korupciju u poslljednjih desetak godina.

U presudi se navodi da je Kordić djela počinio kao šef Terenskog centra Mostar (ujedno i šef organizovane kriminalne grupe), a Kvesić kao inspektor u tom centru (član kriminalne grupe).

"Koristeći svoje službene položaje i ovlašćenja optuženi su, u sastavu organizovane kriminalne grupe, iznuđivali novac od stranih državljana tako što su donosili nezakonita službena akta i preduzimali nezakonite službene radnje, te upućivali ozbiljne prijetnje stranim državljanima da će iskoristiti svoja ovlaštenja u Službi za poslove sa strancima da istima onemoguće sticanje i produženje dozvola za boravak i da protiv istih donesu rješenja o protjerivanju iz BiH", navodi se u presudi.

Istovremeno su, kako se dodaje, iskoristili svoja ovlašćenja, uticaj i poznanstva s drugim službenicima u državnim, federalnim i kantonalnim institucijama, kako bi se protiv stranih državljana, predstavništava stranih nevladinih organizacija u BiH i pravnih lica pokrenuli krivični i prekršajni postupci i donijela rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

"Te radnje su pripadnici grupe preduzimali u skladu s međusobnim dogovorom i u skladu s uputstvima i naredbama Borisa Kordića, sve kako bi prisilili strane državljane koji borave u BiH, te predstavnike NVO i pravnih lica, kojima upravljaju strani državljani, da preduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine", dodaje se u presudi.

Pojašnjava se da su djela počinili zajedno sa ranijem osuđenima članovima kriminalne grupe, a to su: Vlatka Puljić, Luca Cobre i Ana Milićević, koristeći firmu "Vlamon" d.o.o. Čitluk čija je vlasnica i direktorica osuđena Puljić, a koja je osnovana za potrebe kriminalne grupe.

Među oštećenima su Fabio Sghedoni, predsjednik NVO "Regina Dela Pace" i osnivač firme "Horizonti Mira" iz Čitluka, u okviru kojeg posluje hotel "Joy" u Zvirovićima, te objekti nevladine organizacije "Novi Orizonti” u Bijakovićima. Oštećen je i bračni par Castagner Graziano i Tecla de Luca, suvlasnici firme "Granmir&Co" d.o.o. Čitluk, te hotela "Spa“ u Međugorju, zatim Luigi de Iudicibus, vlasnik "Shara Argenteria" d.o.o. Međugorje.

Kordić i Kvesić oglašeni su krivim i za zloupotrebe položaja, falsifikovanje ispave u korist Anite Ličine, dok su oslobođeni krivice po optužnici za falsifikovanje isprave iz 4. tačke optužnice, koja nije dokazana.

U izrečenu kaznu Kordiću i Kvesiću uračunato je vrijeme provedeno u pritvor (tri mjeseca). Istovremeno sud im je izrekao mjeru zabrane putovanja van BiH i oduzimanja putnih isprava, do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.