Суд БиХ

Кордићу и Квесићу за корупцију изречена 21 година затвора

Борис Кордић и Јосип Квесић, некадашњи запосленици Службе за послове са странцима у Мостару, другостепеном пресудом Суда БиХ осуђени су на јединствене казне од 12 и по, односно осам и по година затвора због организованог криминала у вези са злоупотребом службеног положаја и рекетирањем ходочасника у Међугорју.

У односу на првостепену пресуду казне су им умањене за по 18 мјесеци затвора, што представља једну од највећих пресуда за корупцију у послљедњих десетак година.

У пресуди се наводи да је Кордић дјела починио као шеф Теренског центра Мостар (уједно и шеф организоване криминалне групе), а Квесић као инспектор у том центру (члан криминалне групе).

"Користећи своје службене положаје и овлашћења оптужени су, у саставу организоване криминалне групе, изнуђивали новац од страних држављана тако што су доносили незаконита службена акта и предузимали незаконите службене радње, те упућивали озбиљне пријетње страним држављанима да ће искористити своја овлаштења у Служби за послове са странцима да истима онемогуће стицање и продужење дозвола за боравак и да против истих донесу рјешења о протјеривању из БиХ", наводи се у пресуди.

Истовремено су, како се додаје, искористили своја овлашћења, утицај и познанства с другим службеницима у државним, федералним и кантоналним институцијама, како би се против страних држављана, представништава страних невладиних организација у БиХ и правних лица покренули кривични и прекршајни поступци и донијела рјешења о забрани обављања дјелатности.

"Те радње су припадници групе предузимали у складу с међусобним договором и у складу с упутствима и наредбама Бориса Кордића, све како би присилили стране држављане који бораве у БиХ, те представнике НВО и правних лица, којима управљају страни држављани, да предузму радње на штету своје и туђе имовине", додаје се у пресуди.

Појашњава се да су дјела починили заједно са ранијем осуђенима члановима криминалне групе, а то су: Влатка Пуљић, Луца Цобре и Ана Милићевић, користећи фирму "Вламон" д.о.о. Читлук чија је власница и директорица осуђена Пуљић, а која је основана за потребе криминалне групе.

Међу оштећенима су Fabio Sghedoni, предсједник НВО "Regina Dela Pace" и оснивач фирме "Хоризонти Мира" из Читлука, у оквиру којег послује хотел "Јоy" у Звировићима, те објекти невладине организације "Нови Оризонти” у Бијаковићима. Оштећен је и брачни пар Cаsтаgner Graziano и Tecla de Luca, сувласници фирме "Granmir&Co" д.о.о. Читлук, те хотела "Спа“ у Међугорју, затим Luigi de Iudicibus, власник "Shara Аrgenteria" д.о.о. Међугорје.

Кордић и Квесић оглашени су кривим и за злоупотребе положаја, фалсификовање испаве у корист Аните Личине, док су ослобођени кривице по оптужници за фалсификовање исправе из 4. тачке оптужнице, која није доказана.

У изречену казну Кордићу и Квесићу урачунато је вријеме проведено у притвор (три мјесеца). Истовремено суд им је изрекао мјеру забране путовања ван БиХ и одузимања путних исправа, до упућивања на издржавање казне затвора. 

Пратите нас и путем Вибера