Okružno javno tužilaštvo Banjaluka

Netačan zaključak suda biće obrazložen u žalbi na presudu Tokiću i Bajriću

  • 06.11.2018. 12:54

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka saopštilo je danas da nije tačan zaključak Osnovnog suda u Banjaluci da je krivično djelo za koje su optuženi Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić dekriminisano i da će Tužilaštvo to detaljno obrazložiti u žalbi na prvostepenu presudu.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka su naveli da je u pojedinim medijima objavljena informacija da je to tužilaštvo Tokića i Bajrića optužilo samo za korištenje i širenje ratne zastave Republike BiH. 

"Tom prilikom su izostavljene bitne činjenice iz samog supstrata optužnice. Postupajući tužilac nije tražio da optuženim u ovom predmetu bude izrečena kazna zatvora u trajanju od tri do 15 godina zatvora, kako su pojedini mediji prenijeli, jer za krivično djelo za koje su optuženi, predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do dvije godine", navedeno je u saopštenju. 

U optužnici, koju je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka dostavilo uz saopštenje, navedeno je da su Tokić i Bajrić 22. maja 2015. godine oko 12.00 časova u Banjaluci došli do Srpske ulice, odnosno prostora između Gradske uprave Banjaluka i Hrama Hrista Spasitelja, za vrijeme održavanja pomena na obližnjem Trgu Srpskih junaka povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka tokom maja i juna 1992. godine. 

Tada je, dodaje se u optužnici, drugoosumnjičeni Bajrić izvadio iz torbe ratnu zastavu Republike BiH i dao je prvoosumnjičenom Tokiću. 

"On je tu zastavu raširio, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član UN bez entiteta, pozivajući Bošnjake da se pobune, dignu i odbrane od torture koju nad njima vrše u `manjem BiH entitetu`, misleći na Republiku Srpsku i naveo da Bošnjaci ne mogu više trpiti i čekati da oni koji su zadojeni četničko-fašističkom ideologijom zavole BiH. On je izjavio i da je Srpska genocidna tvorevina, izazivajući na taj način vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost kod građana koji su verbalno negodovali, a prvoosumnjičeni je prisutne građane nazivao `četničkom đubradi` i drugim pogrdnim nazivima", navedeno je u optužnici. 

Osnovni sud u Banjaluci donio je juče oslobađajuću presudu na suđenju Tokiću i Bajriću, koji su bili optuženi za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.