Okružno javno tužilaštvo Banjaluka

Netačan zaključak suda biće obrazložen u žalbi na presudu Tokiću i Bajriću

  • 06.11.2018. 12:54

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka saopštilo je danas da nije tačan zaključak Osnovnog suda u Banjaluci da je krivično djelo za koje su optuženi Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić dekriminisano i da će Tužilaštvo to detaljno obrazložiti u žalbi na prvostepenu presudu.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka su naveli da je u pojedinim medijima objavljena informacija da je to tužilaštvo Tokića i Bajrića optužilo samo za korištenje i širenje ratne zastave Republike BiH. 

"Tom prilikom su izostavljene bitne činjenice iz samog supstrata optužnice. Postupajući tužilac nije tražio da optuženim u ovom predmetu bude izrečena kazna zatvora u trajanju od tri do 15 godina zatvora, kako su pojedini mediji prenijeli, jer za krivično djelo za koje su optuženi, predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do dvije godine", navedeno je u saopštenju. 

U optužnici, koju je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka dostavilo uz saopštenje, navedeno je da su Tokić i Bajrić 22. maja 2015. godine oko 12.00 časova u Banjaluci došli do Srpske ulice, odnosno prostora između Gradske uprave Banjaluka i Hrama Hrista Spasitelja, za vrijeme održavanja pomena na obližnjem Trgu Srpskih junaka povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka tokom maja i juna 1992. godine. 

Tada je, dodaje se u optužnici, drugoosumnjičeni Bajrić izvadio iz torbe ratnu zastavu Republike BiH i dao je prvoosumnjičenom Tokiću. 

"On je tu zastavu raširio, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član UN bez entiteta, pozivajući Bošnjake da se pobune, dignu i odbrane od torture koju nad njima vrše u `manjem BiH entitetu`, misleći na Republiku Srpsku i naveo da Bošnjaci ne mogu više trpiti i čekati da oni koji su zadojeni četničko-fašističkom ideologijom zavole BiH. On je izjavio i da je Srpska genocidna tvorevina, izazivajući na taj način vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost kod građana koji su verbalno negodovali, a prvoosumnjičeni je prisutne građane nazivao `četničkom đubradi` i drugim pogrdnim nazivima", navedeno je u optužnici. 

Osnovni sud u Banjaluci donio je juče oslobađajuću presudu na suđenju Tokiću i Bajriću, koji su bili optuženi za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм