Optužnica

Pijan izazvao tragični sudar, prijeti mu do 15 godina zatvora

Okružni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv Dražena Čelice jer je pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Nenad Konjević.

Tragedija se dogodila 5. septembra 2020. godine oko 15.30 časova na putu za Moštanicu kod Kozarske Dubice, kada je došlo do sudara Čelicinog ”pežoa 407” sa ”pasatom” kojim je upravljao Konjević. Usljed sudara ”pasat” se odbio i udario u betonski stub. Konjević je zadobio prelom vratne kičme, sa povredom moždine, usljed čega su mu bili oduzeta sva četiri ekstremiteta. Liječen je gotovo šest mjeseci, ali je usljed poremećaja disanja i vitalnih funkcija preminuo 10. februara 2021. godine.

U optužnici se navodi da je Čelica upravljao ”pežoom” u stanju srednjeg pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,66 g/kg. U trenutku nesreće vozio je 85 km/h na mjestu gdje je brzina ograničena na 80 km/h.

”Optuženi se kretao iz pravca Moštanice prema Kozarskoj Dubici i nije držao vozilo što brže desnoj ivici puta. Dolaskom u krivinu udesno za oko 1,1 metar prešao je na lijevu saobraćajnu traku, namijenjenu saobraćaju vozila iz suprotnog smjera”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Čelica bio svjestan da takvim postupanjem može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost živote ljudi, ali je pristao na nastupanje zabranjene posljedice.

”Usljed takve vožnje u lijevoj traci je ostvario kontakt sa prednjim lijevim dijelom ”pasata”, kojim je upravljao Nenad Konjević koji se kretao prema Moštanici. Usljed udara došlo je do rotacije ”pasata” koji je udario u betonski stub sa desne strane kolovoza. Konjević je zadobio teške povrede i 10. februara je preminuo usljed poremećaja disanja i ostalih vitalnih funkcija”, navodi se u optužnici.

Ukoliko se dokaže krivica Draženu Čelici prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora.

Pratite nas i putem Vibera