U Sudu BiH

Počelo suđenje Atifu Dudakoviću za zločine nad Srbima

  • 15.04.2019. 19:05

Atif Dudaković, komandant i 15-torica pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH sjeli su na optuženičku klupu. Tužilaštvu BiH trebalo je dva i po sata da pročita optužnicu i navede zločine Petog korpusa koji su počinjeni nad srpskim civilima i zarobljenicima Vojske Republike Srpske, u Krajini 1995. godine.

Tužilac Marijana Čolović pročitala je više od 300 imena srpskih žrtava za čija ubistva je direktno odgovoran general Atif Dudaković i njegov Peti korpus.

"Kao pripadnici tih snaga, vojno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa zajedničkim planom i ciljem da sa teritorija opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, trajno uklone cjelokupno srpsko stanovnoištvo koje je tu živjelo, vršenjem njihovog progona na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, zajednički zločinački cilj, a za realizaciju ovog cilja počinili namjerno, višestruko lišenja života civila srpske nacionalnosti koje je na tom području živjelo", istakla je Marijana Čolović, tužilac. 

Najveći broj žrtava su žene i starci. Najstarija žrtva imala je 94. godine. Za odbranu Atifa Dudakovića koji je, prema tvrdnjama Tužilaštva, lično naređivao ubistva srpskih civila i zarobljenika, "Sana  95" bila je legitimna akcija. 

"Dakle po mom mišljenju, nonsens je jednu oslobodilačku akciju koja je bila legitimna, kvalifikovati kao zločinački poduhvat", istakao je Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića. 

Optužnica obuhvata i paljenje, i oduzimane srpske imovine. 38 pravoslavnih hramova Peti korpus Armije BiH je spalio do temelja. O tome će da svjedoči 447 svjedoka, od kojih i oni koji su imali sreće da prežive stravične zločine Dudakovića i njegovih saboraca. U Republici Srpskoj kažu da je vrijeme istine odavno došlo, ali dosadašnja iskustva i oslobađajuće presude za dokazane zločince ne ulivaju nadu da će za srpske žrtve Dudaković i drugi odgovarati.

"Zato što smo vidjeli bezbroj primjera da je pristup pravdi selektivan, da se presude politički motivisane, meni je žao što to moram da kažem, ali ja nemam povjerenje, a vidjeli smo situacije i dokaze, i ljude i sve što je bilo potrebno da se desi i određene procese i adekvatne kazne koje su tu izostale", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

"Ja se nadam da je krajnje vrijeme, zbog pomirenja na ovim prostorima, zbog naše budućnosti, svih nas i naše djece, da jedino može doći do pomirenja kad svi zločinci, na svim stranama odgovaraju, na svim stranama za počinjene zločine i da budu kažnjeni za to", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Sudsko vijeće je napravilo izuzetak kada je u pitanju Ale Hoždić, zvani Pumpatrica i odlučilo da zbog bolesti, sudski proces bude vođen odvojeno. 

Atif Dudaković komandant i 16 pripadnika Petog Korpusa Armije BiH odgovaraće i za zločine počinjene nad bošnjacima u Cazinu i Bihaću. Tužilaštvo BiH, pored svjedoka izvešće i šest vještaka. Priložiće 1.100 dokaza, među kojim se nalaze i video zapisi. 

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program